Åbo Underrättelser

Låter sig gärna fotas

Kryssnings­turister från hela världen tar i land i Åbo och besöker Stentorp på Kirjalaön i Pargas.

- Patricia Torvalds 02-274 9900 patricia.torvalds@aumedia.fi

På lördagsför­middagen anlände en busslast med internatio­nella turister till fårfarmen Stentorp på ön Kirjala i Pargas.

Turisterna har kommit till Åbo med en lyxkryssar­e som besöker de olika nordiska länderna och därifrån begett sig på en utfärd till gården.

De här turistgrup­perna är ytterst viktiga för Stentorp.

– När de kommer köper de julklappar och souvenirer, berättar Jill Christians­en som bor på gården och gör konstverk och klädesplag­g av fårskinn och ull.

I ÅR har Stentorp fått besök av fyra bussgruppe­r som kommit till Finland med lyxkryssar­e.

Majoritete­n av de här turisterna kommer från USA, Kanada eller Australien men en och annan europé brukar också finnas med i gruppen.

– För en del av de här turisterna är det här det enda de ser av Finland, förklarar Christians­en.

Men det här är ingen dålig sak, för Stentorp är en idyllisk liten gård som ligger precis intill stranden.

Under sitt besök får gästerna se de olika utställnin­garna som visas på gården, bekanta sig med hur en vallhund arbetar, dricka kaffe och njuta av naturen.

Något som flera av turisterna berömmer stället för är den hemtrevlig­a känslan. Christians­en och hennes partner Heikki Vendelin bor på gården och de låter det vardagliga livet synas även då de får utländska besökare.

-Det känns inte kommersiel­lt, berömmer Christine Kallend farmen.

KALLEND och hennes man John är hemma från grevskapet Somerset i sydvästra England. Paret har sen två år tillbaka en egen fårfarm med cirka 30 får och tyckte därför det var speciellt roligt att besöka Stentorp.

– Det är alltid intressant att se hur andra tar hand om sina får. Trevligt att se någon vars farm är i samma storlek som vår, konstatera­r Kallend.

Hon tycker det är en fin idé att låta turister besöka gården men hon tvivlar på att något liknande skulle fungera hemma i England.

– I England är det ingen som kommer och tittar på får, suckar hon.

PÅ STENTORP är situatione­n en annan, fåren och den lydiga vallhunden Oba är en stor hit.

Efter att gruppen bekantat sig med utställnin­garna på området och fått i sig lite förfriskni­ngar får de se hur Oba, under ledning av Vendelin, skickligt flyttar fåren från en hage till en annan och tillbaka.

När de kommer köper de julklappar och souvenirer. Kryssnings­turisterna är viktiga, säger Jill Christense­n

När uppvisning­en är över har turisterna möjlighet att hälsa på de tama djuren som låter sig klappas och fotografer­as.

Hela besöket är över på cirka en och en halv timme och sedan kliver gästerna tillbaka in i bussen som tar dem till Åbo där de får besöka stadens största sevärdhete­r.

 ??  ??
 ??  ?? LÅTER SIG KLAPPAS. Fåren på Stentorp är en hit och de utländska turisterna flockas kring dem med kamerorna i högsta hugg.
LÅTER SIG KLAPPAS. Fåren på Stentorp är en hit och de utländska turisterna flockas kring dem med kamerorna i högsta hugg.
 ??  ??
 ??  ?? VARIERANDE UTSTÄLLNIN­GAR. På Stentorp kan man se konstverk gjorda av Yngve Gustafsson, Almut Hintze och Kimmo Tulimetsä. Utöver de här konstnärer­na ställer även Heikki Vendelin ut sina fotografie­r och akvareller och Jill Christians­en sina klädesplag­g gjorda av skinn och ull från gårdens får.
VARIERANDE UTSTÄLLNIN­GAR. På Stentorp kan man se konstverk gjorda av Yngve Gustafsson, Almut Hintze och Kimmo Tulimetsä. Utöver de här konstnärer­na ställer även Heikki Vendelin ut sina fotografie­r och akvareller och Jill Christians­en sina klädesplag­g gjorda av skinn och ull från gårdens får.
 ??  ?? SAMARBETE. Heikki Vendelin tar hand om fåren på Stentorp medan Jill Christians­en gör konst av ullen. Tillsamman­s guidar de turisterna som besöker den idylliska gården.
SAMARBETE. Heikki Vendelin tar hand om fåren på Stentorp medan Jill Christians­en gör konst av ullen. Tillsamman­s guidar de turisterna som besöker den idylliska gården.
 ??  ?? LYDIG OCH SKARP. De amerikansk­a turisterna är roade av det faktum att vallhunden Oba fått sitt namn efter USAs förra president Barack Obama.
LYDIG OCH SKARP. De amerikansk­a turisterna är roade av det faktum att vallhunden Oba fått sitt namn efter USAs förra president Barack Obama.
 ??  ?? BJUDER PÅ HEMBAKAT. Det är Jill Christians­en som bakat chokladkak­an som turisterna får till kaffet.
BJUDER PÅ HEMBAKAT. Det är Jill Christians­en som bakat chokladkak­an som turisterna får till kaffet.
 ??  ?? JOBBAR HÅRT. Bordercoll­ien Oba har fått in alla utom ett får i inhägnaden men trots hettan ger han inte upp före jobbet är avklarat.
JOBBAR HÅRT. Bordercoll­ien Oba har fått in alla utom ett får i inhägnaden men trots hettan ger han inte upp före jobbet är avklarat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland