Åbo Underrättelser

Våldvid ÅAtill hovrätten

Åbo hovrätt har beviljat besvärstil­lstånd för ÅA-doktorand som dömdes för misshandel av sin handledare.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Tingsrätte­n dömde ÅA-disputand till 4,5 månaders fängelse. Nu prövas domen av Åbo hovrätt.

Fallet med den ÅA-doktorand som i vintras vid Egentliga Finlands tingsrätt dömdes till 4,5 månaders villkorlig­t fängelse för misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman behandlas av Åbo hovrätt.

Kvinnan var missnöjd med tingsrätte­ns dom och hade ansökt om besvärstil­lstånd hos hovrätten vilket rätten beviljade den 12 juni. HÄNDELSEN utspelade sig den 31 augusti 2016 i kvinnans arbetsrum där hon och hennes handledare diskuterad­e hennes avhandling och vilka ändringar i manuskript­et som bör göras.

Efter att professorn sagt att avhandling­en inte är färdig attackera- de hon honom med slag och sparkar.

Professorn fick klösmärken, hudsår och blåmärken i ansiktet och skadade armbågen. PÅ BASIS av läkarintyg, ett foto av professorn­s skador, en övervaknin­gsvideo och professorn­s berättelse är det styrkt att doktorande­n slagit och sparkat sin handledare, sägs det i tingsrätte­ns dom.

Det har inte framkommit något som ger orsak att tolka doktorande­ns agerande som annat än misshandel, skriver tingsrätte­n. DOKTORANDE­N har erkänt att hon skuffat sin handledare men att hon gjort det i nödvärn efter att ha känt sig hotad. Hon har tre gånger bett professorn avlägsna sig från sitt arbetsrum. Hon förnekar att hon slagit eller sparkat honom.

 ??  ?? ÅU 13.2
ÅU 13.2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland