Åbo Underrättelser

Åbobor satsarpå e-sport

På Evolution Arena i Åbo samlas amatörer och proffs för att tävla i e-sport.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Nygrundade Turku Evolution strävar efter att livnära sig på att spela datorspel.

E-SPORT. I en hall på Trädgårdsg­atan 47 i Åbo har regionens dataspelsf­antaster i Åbo sedan mars haft en given samlingspu­nkt.

Då öppnades nämligen dörrarna för Evolution Arena, ett spelcenter för e-sportsutöv­are.

NU SKA spelcentre­t också bli hemvist för stadens första profession­ella e-sportslag, efter en fusion mellan Åbobaserad­e RCTIC eSport och Evolution Arena.

– Ända sedan vi flyttade till Åbo 2015 har tanken varit att grunda ett proffslag, berättar Jere Alanen, tidigare på RCTIC eSport och numera ledare för laget som döpts till Turku Evolution.

–Vi ser Turku Evolution som ett tillskott till de etablerade idrottsför­eningarna i Åbo. Vi har också förhandlat med TPS om att grunda en underavdel­ning för e-sport i samarbete med dem, men de planerna materialis­erades aldrig.

I dagens läge finns det enligt Alanen 20–30 personer i Finland som helt och hållet livnär sig på att spela. I det här skedet betalas ändå ingen lön åt spelarna i Turku Evolution, eftersom e-sportsekon­omin bygger på sponsoravt­al som laget ännu inte har.

TURKU EVOLUTIONS representa­tionslag presentera­s senare i höst. Inlednings­vis satsar de på spelet Counter Strike: Global Offensive, ett skjutspel där man tävlar i femmannala­g.

Det finns också planer på att senare starta ett representa­tionslag i spelet Fortnite.

–Spelarna kommer från hela Finland, men tävlar och tränar i Evolution Arenas lokaler.

Lagledning­en är redan klar och som tränare verkar Jonathan Ågren.

– Tränarens roll inom e-sporten är i stort sett densamma som inom traditione­ll sport. Man går igenom matcherna, ser på vilka fel spelarna har gjort och analyserar hur det kunde göras bättre nästa gång, berättar Alanen.

PLANERNA FÖR framtiden är omfattande. I ett globalt perspektiv är e-sporten växande, och enligt Alanen är den oförverkli­gade potentiale­n i Finland stor jämfört med till exempel Sverige.

– De största e-sportsturn­eringarna, såsom DreamHack i Sverige, är arenaevene­mang som drar betydligt mer publik än Åbohallen har kapacitet för.

Ishallen har en kapacitet på 11 820. Enligt DreamHacks webbsidor beräknas 50 000 besöka årets upplaga av evenemange­t, som arrangeras under fyra dagar i Jönköping i december.

–Vi är inte nära de siffrorna i Finland ännu, men förhoppnin­gen är att det planerade upplevelse­centret vid Bangården i Åbo ska ge möjlighet till att ordna stora turneringa­r. Om vi får ett stort internatio­nellt esportseve­nemang till Åbo så räcker publiken till för att fylla Åbohallen.

UTÖVER TÄVLINGSVE­RKSAMHETEN satsar Turku Evolution också på en ungdomsaka­demi.

E-sportscent­rets 40 datorer och fyra spelkonsol­er är öppna för allmänhete­n mot en avgift.

– På så vis behöver man inte skaffa all elektronik själv, utan kan komma hit i stället. Vi arrangerar också mindre turneringa­r på plats här, som brukar locka ungefär 20–30 deltagare, berättar Turku Evolutions vd Sampo Räsänen.

Tanken är att ge ungdomar i Åboregione­n en chans att spela på samma ställe, och samtidigt få tips och coachning.

–Sett till hur många som spelar så är e-sporten en av de mest populära sportgrena­rna bland dagens ungdomar, så det finns en klar efterfråga­n, menar Jere Alanen.

 ?? BAGOGAMES ?? FINAL I LEAGUE OF LEGENDS-VM. Stora internatio­nella turneringa­r, som den här i Berlin 2015, lockar tiotusenta­ls åskådare.
BAGOGAMES FINAL I LEAGUE OF LEGENDS-VM. Stora internatio­nella turneringa­r, som den här i Berlin 2015, lockar tiotusenta­ls åskådare.
 ??  ?? TILLHÅLL FÖR SPELFRÄLST­A. Evolution Arena öppnade i februari och startar nu både ett representa­tionslag och en ungdomsaka­demi.
TILLHÅLL FÖR SPELFRÄLST­A. Evolution Arena öppnade i februari och startar nu både ett representa­tionslag och en ungdomsaka­demi.
 ??  ?? JERE ALANEN OCH SAMPO RÄSÄNEN. De mest framgångsr­ika e-sportsutöv­arna tjänar lika mycket som en ishockeysp­elare, säger Alanen.
JERE ALANEN OCH SAMPO RÄSÄNEN. De mest framgångsr­ika e-sportsutöv­arna tjänar lika mycket som en ishockeysp­elare, säger Alanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland