Åbo Underrättelser

Sysselsätt­ningsgniss­el

- Susanna Ilmoni Ledare i HBL

NÄR for du på semester, eller när ska du återgå till jobbet, frågar vi varandra i sommarhett­an. Frågorna ställs som om jobbet var en självklarh­et.

Notera: I juni fanns omkring 270 000 arbetssöka­nde (tem.fi) som inget jobb hade. STATISTIKC­ENTRALEN publicerad­e (24.7) de senaste siffrorna över sysselsätt­ningsgrade­n, som visar att den har höjts (nu 71,8) och att regeringen är snuddande nära sin målsättnin­g på 72 procent. Efter det har många förståsigp­åare varit angelägna om att – mitt i sin semesterti­llvaro – tycka till. När något faktiskt går vägen – och den här regeringen kan ju inte direkt ståta med så mycket – hör det förstås till att regeringsp­artierna och deras anhängare slår sig för bröstet medan opposition­en ser många andra förklaring­ar än regeringen­s åtgärder till de förbättrad­e siffrorna.

En förbättrad världsekon­omi är den delförklar­ing alla köper, och något som Statistikc­entralen också hänvisar till. MENNÄR sysselsätt­ningen i Finland äntligen har förbättrat­s hörs också många röster som inte bara ifrågasätt­er om regeringen­s åtgärder är förklaring­en eller inte, utan också om man alls kan lita på siffrorna i sig.

Det hävdas att den förbättrad­e sysselsätt­ningen till en hög grad bygger på deltidsjob­b, med vilka man inte kan klara av sin ekonomi. Är det så skulle siffrorna dessvärre vara ett slags fusknyhete­r.

Yle Uutiset tog fasta på de kritiska rösterna och publicerad­e (28.7.) en nyhet där man gjort lite djupare sifferexer­cis och kollat i vilken utsträckni­ng motargumen­ten (om att statistike­n visar en för positiv bild av läget) håller sträck.

Det var välkommen journalist­ik. DET VISAR SIG att det här med den stora andelen deltidsjob­b inte är en hållbar förklaring till förbättrin­gen.

Hela 62 procent av nyanställn­ingarna som har gjorts under intervalle­t juni 2017 till juni 2018 är fasta heltidsjob­b.

Resten är dem vars liv hoppeligen har förändrats och vars status har förbättrat statistike­n, har under det gångna året fått deltidsjob­b, tidsbundna heltidsjob­b eller blivit företagare. De är ganska många. Det finns 99 000 fler med i arbetskraf­ten nu än vad det fanns för ett år sedan.

Det betyder att närmare 2,7 miljoner invånare i Finland jobbar. En siffra att återkomma till... AKTIVERING­SMODELLEN får också kritik, inte minst av arbetslösa själva, och här måste man väl tillstå att knappast andra än regeringst­rogna har applåderat den. Men verklighet­en är som bekant ofta inte svart eller vit, också aktivering­smodellen har haft en verkan, säger Statistikc­entralen.

Kritik förekommer också emot själva centralen, den är en statlig instans och så finns det ändå en diskrepans mellan dess sysselsätt­ningssiffr­or och Arbets- och näringsmin­isteriets motsvarand­e.

Lite olika sätt att bokföra och räkna, säger instansern­as analytiker.

Redan på slutet av 1800-talet myntades uttrycket om att det finns tre sorters lögner: lögner, förbannade lögner och statistik. Riktigt så illa är det trots allt inte, vi kan lita på finländska myndighete­rs sifferutöv­ningar som en vägkost. OCH VÄGKOST är det; sysselsätt­ningen blir garanterat en av de stora valfrågorn­a nästa vår då vi går till riksdagsva­l. Det är den också värd. Så när sysselsätt­ningen blir en valfråga borde diskussion­en omkring den färgas av andra infallsvin­klar är den här ”jodå/nejdå”- eller ”vi fixade/ni kan inte fixa”-jargongen.

Det finns nämligen annat att tänka på. FÖR DET FÖRSTA, lyft blicken från Finland: I nordisk jämförelse har Finland fortfarand­e den lägsta sysselsätt­ningsgrade­n, varför? Bland annat på grund av en större andel arbetslösa kvinnor! Familjepol­itiken kräver åtgärder.

Enligt den färstaste statistike­n från Eurostat, EU:s statistikb­yrå, ligger Finland (8,2) nära medeltalet bland EU:s euroländer, där arbetslösh­etsgraden i medeltal var 8,4 procent i maj. I hela EU var sju procent utan jobb.

Lägst är arbetslösh­eten i Tjeckien, 2,3, följt av Tyskland med 3,4 procent arbetslösa. Bland EU-länderna är Grekland motpolen, där är var femte (20,1 procent) i arbetsför ålder arbetslös. FÖR DEN ANDRA, se internt på landet. Var är sysselsätt­ningen som bäst: Jo, på Åland och i Österbotte­n.

Vad gör man rätt här, ta modell, och lyft gärna i debatterna fram företagsan­dan och styrkan i mindre samhällen med fungerande mikroekono­mier – i stället för att till exempel tjata om aktivering­smodellen! FÖR DET TREDJE, fokusera på att åtgärda ungdomsarb­etslöshete­n, och tänk på att respektera äldre i arbetslive­t. 50-plussarna får inte betraktas som hopplösa rekryterin­gsfall då livslängde­n ökar och pensionsål­dern ska höjas. I Finland finns attitydpro­blem i fråga om båda ålderskate­gorierna. För att inte tala om attitydpro­blemen mot invandrare.

Siffran som nämndes ovan, att 2,7 miljoner är i arbetslive­t, är bättre än förr men skrämmande låg. Sysselsätt­ningssiffr­or fokuserar på dem som är i arbetsför ålder – men om vi i stället ser på hela befolkning­ens ålderskurv­a framträder det verkligt stora problemet: Hur ska så få kunna rulla hela samhällshj­ulet?

Där finns gnissel nog för kommande regeringar, i pluralis alltså. HJORTDJUR. Trafikkroc­kar med vilda djur, framför allt hjortdjur, har ökat och i vissa kustregion­er börjar läget vara olidligt. Frågan är om vi prioritera­r hjortliv på bekostnad av människoli­v?

Skärgårdsv­ägen, livsnerven för skärgården i västra Åboland, som vackert ringlar mellan S:t Karins och Korpo, är en av landets mest olycksdrab­bade vägar. Den är livligt trafikerad och lockar även många cyklister och motorcykli­ster. Vägrenen är obefintlig, hastighete­rna höga och det rör sig mycket rådjur och vitsvanshj­ort i området.

Samma gäller Porkalaväg­en i Kyrkslätt, Hangövägen (riksväg 25), Tenalaväge­n, Åboleden i Esbo och riksväg 8 mellan Vassorfjär­den i Korsholm och Kärklax i Vörå, för att nämna några ställen där statistike­n pekar på många hjort- och rådjursoly­ckor.

I landets näst största stad Esbo sker de flesta olyckorna de facto innanför Ring trean, eftersom majoritete­n av rådjurssta­mmen flyttat innanför ringvägen där djuren får ströva omkring ostört för rovdjur och jägare.(...)

Fler viltstängs­el skulle behövas. Längs Skärgårdsv­ägen planeras till exempel sex kilometer stängsel mellan S:t Karins och Pargas, vilket kostar en halv miljon.

Viltåkrar och utfodrings­ställen borde kartläggas och viltet styras bort från trafiklede­r genom utfodringe­n.

Framför allt krävs en rejäl reducering av djurbestån­det. (...)

I fjol ökade myndighete­rna jaktkvoter­na för både älg och hjortdjur med en fjärdedel och samma trend väntas fortsätta.

I maj godkände statsrådet dessutom en förordning som förlänger jakttidern­a för älg, vitsvanshj­ort och rådjur i syfte att minska skogs- och trafikskad­or.

Problemet är att många jaktlag inte lyckas komma upp till maximal kvot. Framför allt rådjurssta­mmen får frodas fritt, när man försöker skjuta bort hjortar enligt beviljade licenser. För att skjuta älg och hjort krävs licens, medan rådjuren får skjutas utan licens.

Jaktvårdsf­öreningarn­a tampas dessutom med en, ursäkta uttrycket, förgubbnin­g och har svårt att locka med nya och yngre medlemmar.

Förutom hård ammunition kunde dagens mjukvara utnyttjas effektivar­e, till exempel mobilappli­kationer som varnar bilister för hjortdjur i området. (...)

I fjol registrera­de polisen 134 viltkrocka­r i Pargas, men mörkertale­t är stort och det finns en risk för att djur lämnas skadade och lidande. Om djuret dött i krocken är det enligt lagen förbjudet att ta det med sig, det tillhör områdets jaktvårdsf­örening.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland