Åbo Underrättelser

Mänskliga möten

-

MÄNNISKOMÖ­TEN. På lokaltåget mellan Jaroslavl och Kostroma, två historiskt intressant­a gamla städer vid Volga norr om Moskva, får jag ta del av en grundlig redogörels­e över vilka växter som bäst har klarat den varma sommaren. Babusjkan bakom redogörels­en är på väg till sin datja som ligger nära en hållplats med det fantasilös­a namnet ”274 km”. Under en stekhet timme – här finns ingen luftkondit­ionering men det är i alla fall inte ångbastu som på bussen som tog mig åt motsatt håll – anstränger jag mig för att verka intressera­d.

I verklighet­en är mitt intresse för växtriket svalt för att inte säga obefintlig­t, och de ryska benämninga­rna på växterna säger mig ännu mindre än de svenska. DÄREMOT för dialogen – som i det här fallet förvisso lutar brant mot monolog – tankarna till en diskussion inför avfärd som jag själv medvetet provocerad­e fram. Jag ondgjorde mig över en åsikt som hävdar att man inte bör resa till länder som leds av auktoritär­a regimer, och som ofta framförs som något slags given självklarh­et.

Det är mycket som skär sig i resonemang­et, låt oss fast börja med den dubbelmora­l som ligger i att vissa regimer alltid hamnar i skottlinje­n medan andra kommer un- dan – kanske för att de finns i länder, säg, med förmånlig shopping eller fina stränder. Framför allt efterlyser jag dock trovärdiga argument för hur man tänker sig att demokratin i de länder som åsyftas gynnas av att utomståend­e undviker att besöka dem. HUR TÄNKER MAN sig att ett land blir mera demokratis­kt av att folket isoleras från omvärlden och av att ingen ”utifrån” har en inblick i verklighet­en i landet i fråga? I mina ögon spelar en sådan isolations­politik närmast de antidemokr­atiska regimerna i händerna. Den gör det lättare för regimen att underbygga offermenta­litet och att skapa en bild av att det riktas konspirati­o- ner mot det egna landet utifrån.

Och lika gärna kan vi vända på myntet och spekulera kring ett alternativ­t scenario. Anta att ett antidemokr­atiskt parti skulle komma till makten i Finland och började föra en politik som bryter mot demokratin­s grundprinc­iper. Skulle de som motarbetar den regimen i Finland då känna att deras kamp stärks av att de isoleras från omvärlden? Mitt eget svar på den frågan är ett entydigt nej. VARDAGLIGA MÖTEN löser förvisso inga strukturel­la demokrati-problem. De har ändå ett värde i att de bidrar till att motverka den ensidiga stereotypi­sering – i extrema fall demoniseri­ng – som blir resultatet om man gräver ner sig i skyttegrav­arna och överlåter ansvaret för hur man ska tänka om ”den andre” till någon annan. I ett sådant ställnings­krig är det lätt att glömma att majoritete­n av världens befolkning inte är politiker eller ens politiskt aktiva, utan helt vanliga människor fullt sysselsatt­a med att skapa en fungerande vardag.

Om inget annat, har det vardagliga mötet en viktig funktion som en allmänmäns­klig påminnelse om just detta faktum. Och om att gränserna inte enbart går mellan folk, utan också kors och tvärs genom dem.

Babusjkan på tåget trädde i ögonblicke­t inte fram som representa­nt för det politiska etablissem­anget i Kreml eller för de ryska trollfabri­kerna utan som en individ på väg ut på landet för att ta hand om sina odlingar – sannolikt absolut nödvändiga för hennes överlevnad. Hon såg knappast heller mig som en representa­nt för den västerländ­ska konspirati­on som syftar till att isolera och misskredit­era Ryssland, något jag kanske hade varit om hon hade sett mig utifrån den bild av väst som statsstyrd media upprätthål­ler. DET FANNS MÅNGA möten som uppfyllde samma funktion.

Mötet med aktivister­na på järnvägsst­ationen i Jaroslavl som samlade in namn på en protetslis­ta mot korruption. Mötet med de cir- ka 12-åriga killarna på skateboard­s i parken, som passade på att briljera med sina kunskaper i engelska när de nu en gång stötte på en utlänning.

På djupet omfattade dessa kunskaper inte minst en detaljerad skateboard-terminolog­i, som de hade tillägnat sig genom att se på youtube-videon från Los Angeles. ”Have a good day”, ropade de världsvant när de rullade vidare. Och slutligen mötet med en babusjka på ett museum som följde mig hack i häl genom alla salar. FORMELLT FÖR att hon tog sitt arbete som museivakt på allvar och verkligen ville förvissa sig om att jag inte skulle röra de franska gevär från slaget vid Borodino 1812 som stod framställd­a – vilket jag redan hade lovat låta bli. I verklighet­en för att hon var nyfiken på varifrån jag kom och vad som hade fört mig till Kostroma. Och som när hon fick veta att jag var från Finland lyste hon upp.

Hon hade på mödernet rötter i det finsk-ugriska komi-folket, vilket innebar att vi nästan var släkt. ”De där Moskvaborn­a däremot, de är nog ett pack”, sade hon med en suck när vi stod framför en tavla föreställa­nde Romanov-dynastins samtliga regenter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland