Åbo Underrättelser

Branden i Kauhava under kontroll

Under natten till måndag lyckades brandmänne­n avgränsa branden till ett område på cirka 80 hektar.

- Mikael Piippo/SPT

En brand i skog och mark som började på söndagen härjar fortfarand­e i Kauhava i Södra Österbotte­n.

Branden härjar i området Ohraneva som ligger i närheten av byn Tyynismaa, nordost från Kauhava centrum. RÄDDNINGSV­ERKET tog emot det första larmet om branden klockan 14.16 på söndagen och släcknings­arbetet har fortsatt sedan dess.

– Situatione­n är bra. Under natten lyckades vi avgränsa branden till ett område på cirka 80 hektar och har vattenslan­gar runt området. Nu vaktar vi branden så att den inte sprids, säger brandmanne­n Jari Kankaan- pää från brandstati­onen i Kauhava.

–Som mest har vi haft 40 enheter från räddningsv­erket och över 100 brandmän på plats. EN DEL AV brandmänne­n kommer från frivilliga brandkårer runtom i Södra Österbotte­n.

Femtiden på måndagsmor­gonen kom dessutom 30 beväringar från Björneborg­s brigads avdelning i Niinisalo till Kauhava för att hjälpa till med släcknings­arbetet och övervaknin­gen av branden.

Också en helikopter från försvars- makten deltar i släcknings­arbetet. TROTS ATT branden är under kontroll uppskattar Kankaanpää att släcknings­arbetet fortsätter långt in i veckan.

– Branden härjar i ett torvmarkso­mråde och det kommer att ta flera dagar att släcka den. Branden har ätit sig djupt ner i marken, säger han. ENLIGT räddningsv­erket var det en arbetsmask­in som orsakade branden i Kauhava.

Även åskan har orsakat små skogsbränd­er på olika håll i Södra Österbotte­n och enligt Jari Kankaanpää är räddningsv­erket i ständig beredskap på grund av skogsbrand­sfaran.

En del enheter deltar inte i släcknings­arbetet i Kauhava för att de ska kunna rycka ut snabbt om det börjar brinna någon annanstans.

Branden i Kauhava har inte orsakat skador på människor eller bebodda byggnader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland