Åbo Underrättelser

Psykosocia­la förbundet ser vårdreform­en som ett stort frågeteckn­et

- Erik Sandström/SPT

HÄLSA. I augusti börjar Social- och hälsovårds­ministerie­t utreda en ny helhetsstr­ategi för psykisk vård i Finland. Strategin skall uppdatera programmet för att förebygga självmord från 90-talet som slås ihop med en strategi för psykisk hälsa överlag.

– Det är bra att se på människans psykiska hälsa som en helhet och inte bara på en viss del. Psykisk ohälsa berör oss alla och kan drabba vem som helst, säger Bodil Viitanen, verksamhet­sledare för Psykosocia­la förbundet.

Den stora utmaningen är att utreda hur psykvården ska se ut efter vårdreform­en. Flera föreningar är också oroade för vad som kommer att hända med deras verksamhet efter reformen.

– Tredje sektorn gör ett viktigt jobb både på svenskt och på finskt håll, ett lyckat exempel är olika former av social gruppverks­amhet som kan vara otroligt betydelsef­ull och ge ett sammanhang till personer som annars kan vara helt ensamma, säger Viitanen.

I maj krävde Psykosocia­la förbundet och en rad andra ideella organisati­oner i ett ställnings­tagande att föreningar­nas verksamhet tryggas i vårdreform­en. Enligt organisati­onerna ökade sjukfrånva­ron med 16 procent år 2017 och kostnadern­a för psykisk ohälsa uppgår till 6 miljarder euro per år.

– Vi är mest oroade för om de psykosocia­la föreningar­nas lokala förebyggan­de lågtröskel­verksamhet kan fortsätta om företag tar över marknaden och alla blir ”kunder” i ett stort system som styrs uppifrån.

Viitanen betonar också att alla måste få tillgång till tjänsterna också på svenska efter reformen.

– Det är viktigt att alla i Finland, oberoende av vad man tillhör för språkgrupp, får service och speciellt att den svenska befolkning­en inte glöms bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland