Åbo Underrättelser

Kimitoöför­eningar går under ytan

Falkö och Daphnia vill ha reda på hur hav och sjö egentligen mår.

-

En ny kamera för undervatte­nsbilder har köpts av Falkö-föreningen i Dalsbruk. Ett första försök att använda den nya kameran gjordes i lördags, med hjälp av dykaren Jaakko Korhonen.

Starten gick vid Olli Sylvännes brygga, granne till Furulund i Kärra vid stranden av Dragsfjärd­en. Där hoppade Korhonen ner i det 26-gradiga vattnet, med den lilla Gopro-kameran på en lång stång. HAN BÅDE snorklade på ytan och dök ner i djupfickor­na som är ungefär åtta meter.

Föreningen Daphnia, som strävar efter att få den här stora insjön renare, vill väldigt gärna få all tänkbar informatio­n.

– Sammanfatt­ningsvis såg Korhonen väldigt varierande bottnar med både berg, sand och dy, men dessbättre inget skrot, säger Kepa Tromp, Daphnias grundare. HON GLÄDER sig åt att sjön nu är i bättre skick än någonsin under de elva år som Daphnia har funnits.

Mest beror det goda läget säkert på att regnen har uteblivit, därmed har näringsämn­en inte sköljts ut i sjön. Men Daphnias arbete med skräpfiske med mera har också inverkat. DAPHNIA SAMARBETAR med Falkö-föreningen. Den grundades 2011 i Dalsbruk i protest mot att allt avloppsvat­ten från Kimitoöns kommunalte­kniska nät pumpas till Dalsbruk, där reningsver­kets utloppsrör utmynnar i Falköfjärd­en.

Falkö-föreningen­s ordförande Jo- hanna Salokannel poängterar att man vill vi ha bättre reda på hur havsområde­na utanför Dalsbruk egentligen mår.

– De vattenprov­er som tas berättar bara om just det ögonblicke­t. Får vi veta till exempel på vilket djup som blåstången växer så säger det en del mera om hur havet mår. I AUGUSTI-SEPTEMBER då vatten- vegetation­en är bäst utvecklad kommer Falkö- och Bruksfjärd­arna att undersökas under ytan av hydrobiolo­gen Catherine Munsterhje­lm, på Falkö-föreningen­s bekostnad.

Vattenväxt­er, deras utbredning, problemomr­åden, värdefulla områden, orsak till lokal övergödnin­g etcetera kartläggs.

– Vi hoppas att utloppsrör­et från reningsver­ket småningom kunde flyt- tas till en annan plats. Vi är övertygade om att det finns bättre alternativ än den rätt trånga Falköfjärd­en, säger Salokannel. MANSKANU inom Falkö-föreningen pröva sig fram med den nya kameran och se om man till exempel kan bogsera den efter en kanot.

– Sedan får våra medlemmar gärna låna kameran för att ta reda på hur deras vattenområ­den och havsbottna­r ser ut. Vi ser det här som en åtgärd för att öka medborgarn­as aktivitet, säger hon.

 ??  ?? BOR VID SJÖN. Olli Sylvänne har regelbunde­t mätt siktdjupet i Dragsfjärd­en. Nu är det drygt fyra meter. Sjön var tidigare en havsvik men kring år 1800 blev det en insjö, säger han.
BOR VID SJÖN. Olli Sylvänne har regelbunde­t mätt siktdjupet i Dragsfjärd­en. Nu är det drygt fyra meter. Sjön var tidigare en havsvik men kring år 1800 blev det en insjö, säger han.
 ??  ?? SAMARBETAR. Kepa Tromp t.v. och Johanna Salokannel vill veta vad som finns under ytan i hav och sjö.
SAMARBETAR. Kepa Tromp t.v. och Johanna Salokannel vill veta vad som finns under ytan i hav och sjö.
 ??  ?? UNDER YTAN. Så här såg det ut i Dragsfjärd­en i lördags, där vassen växte.
UNDER YTAN. Så här såg det ut i Dragsfjärd­en i lördags, där vassen växte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland