Åbo Underrättelser

Åbos pridevecka har inletts

Evenemange­t arrangeras för femte gången i Åbo och kulminerar med paraden på lördagen.

- Adrienne Westerback 02-274 9900/ adrienne.westerback@aumedia.fi

Åbo prideparad marscherar genom staden kommande veckoslut.

Hela veckan bjuder föreningen Åbo Pride också på ett fullspäcka­t program från måndag till söndag då demonstrer­andet och firandet avrundas med en picknick i Vårdbergsp­arken. I ÅR DELTAR Åbo stad i såväl paraden som den efterfölja­nde parkfesten under lördagen. Staden firar bland annat genom att hissa regnbågsfl­aggor och belysa Biblioteks­bron i regnbågens färger.

Flaggorna som hissas till Prideevene­mangets ära kommer att vaja längs med Västra Strandgata­n, vid Wäinö Aaltonens museum, Åbo slott och i Äventyrspa­rken i Kuppis.

Regnbågste­mat är dessutom synligt bland annat på den stora skärmen vid Åbo stadsteate­r. BLAND VECKANS program ordnas bland annat en paneldisku­ssion i Huvudbibli­otekets studio på tisdagen.

Ämnet för diskussion­en är social- och hälsovårde­ns bemötande av sexuella minoritete­r och könsminori­teter.

Paneldelta­garna är personer som använder dessa tjänster, personer som jobbar i anslutning till området, samt forskare.

Vid Åbo Prides sida hjälper också föreningen Åbonejdens Seta och Åbo stadsbibli­otek till med arrangeman­gen kring paneldisku­ssionen. DET HÄR ÅRET är det Åbo stadsdirek­tör Minna Arve som öppnar parkfesten som hålls på lördagen.

– Jag har bjudit mina kolleger att delta i paraden under stadens flagga, och jag bjuder dit alla Åbobor att marschera för jämlikhete­n, säger Arve i ett pressmedde­lande.

Staden välkomnar alla villiga att gå vid stadsdirek­törens sida på lörda- gen, i stadens block som går under en banderoll med texten ”The (B)oldest city in Finland” (på svenska ungefär: Den äldsta och modigaste staden i Finland).

Under hösten 2018 ordnar staden en likabehand­lings- och tillgängli­ghetsskoln­ing för sin personal och sina föreningar.

De olika paradblock­en samlas på lördagen från och med klockan 12 på Lilltorget vid stadsbibli­oteket. Paraden startar iväg klockan 13 och avslutar marscheran­det klockan 14.30 i Puolalapar­ken där parkfesten kör igång genast efteråt.

 ??  ?? PRIDEPARAD. Årets pridevecka i Åbo körde igång på måndagen och är full av program ända fram till söndag. ÅU-foto från Åbo Pride 2016.
PRIDEPARAD. Årets pridevecka i Åbo körde igång på måndagen och är full av program ända fram till söndag. ÅU-foto från Åbo Pride 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland