Åbo Underrättelser

Butik fylld av minnen

Delar av Siv Fagerlunds barndomshe­m har blivit museum. Butiksmuse­et och Mormors stuga är öppna för allmänhete­n på onsdagar under sommaren.

- Text och foto: Yascha Gilbert 02-274 9900/yascha.gilbert@aumedia.fi

Julglasbol­lar på 1920-talet, korsetter på 1950-talet, curry från Madras i Indien, traktorer, tyger och dynamit.

Allt detta och mycket mera har sålts i butiken på Björkö, i Houtskär, sedan den öppnades för hundratre år sedan.

Det var Pargasbon Siv Fagerlunds morfar, Albert Blomqvist, som grundade butiken år 1915.

– Min morfar var en småbrukare på Björkö. Som många andra på den tiden åkte han till USA för att arbeta.

– Han kom sedan hem med pengar och startade butiken.

Då fanns det även en annan butik på Björkö, men småningom drog Albert det längsta strået. NÄR ALBERT DOG i blodförgif­tning tio år senare blev hans hustru Matilda kvar med tre barn. Ett av barnen var Sivs mamma, Mildred.

– Min mamma var tretton år då hon ställde sig på en låda bakom disken och började sälja saker. Småningom tog hon över hela butiksverk­samheten.

BJÖRKÖOCHM­OSSALA i Houtskär var på den tiden två av Åbolands största byar. I bybutiken kunde man köpa allting, från motorcykla­r och växtgifter till sockor och synålar.

– Till en början måste man fara till Åbo med egen motorbåt för att hämta varorna. Senare kom skärgårdsb­å- ten Wellamo med varor två gånger i veckan och på vintern båten Aranda som endast körde till Houtskärs fastland. Då hämtades varorna därifrån med traktor.

Butiken som Albert hade öppnat var väldigt liten, så på 1950-talet byggde Sivs föräldrar en ny butik som blev färdig år 1954. På 1950-talet var aktivitete­n i butiken var störst och kundunderl­aget var cirka 400.

DET VAR ALLTID en stor dag då posten kom. Innan det fanns bussar tog de emot paket som kom tre gånger i veckan med motorbåt från Näsby, och skrev penning- och fullmaktbr­ev.

– En massa folk kom till butiken under dessa dagar och butiken var som en samlingspl­ats där folk löste alla världens problem.

ÅR 1960 kom färjorna och bussen. En ny tid inleddes.

– Då blev franskbröd enormt populärt, trots att det var allt annat än färskt efter sin färd ut till skärgården, säger Fagerlund.

Också kött och mjölk köptes nu från butiken och det blev därmed färre kossor på ön.

SIVS PAPPA VAR en sjökapten så det var alltid hennes mamma som skötte butiken.

– Det var rätt mycket jobb. Varorna och tjänsterna som mamma försåg byborna med var väldigt mångsidiga.

Mildred skar bland annat läder till skor. Emellanåt fungerade hon även som glasskärar­e och ibland som farmaceut.

– Pappa bidrog genom att hämta varor från sina färder. Bäst minns jag dagen då han kom hem med curry från Indien.

DÅ ÄLSKLINGSK­UNDERNA KOM slutade man genast göra det man gjorde och gick bakom disken. Det fanns många ”överlopps” tanter som var ogifta och hade massor med tid. De städade alltid upp sig innan de besökte butiken i sina långa kjolar och rena förkläden.

– De var så snälla och underbara och man visste precis vad de ville ha och hur man skulle behandla dem, minns Fagerlund.

NÄR MILDRED GICK i pension år 1976 hade hon drivit butiken i över femtio år och fick titeln veteranköp­man efter en lång och trogen tjänst.

– Mamma var en mycket social person, och butiken var hennes livsverk. Hennes öppethålln­ingstider var alltid flexibla, minns Fagerlund.

Det hände att människor som hade slut på oljan i sin motorbåt kom och knackade på Mildreds dörr mitt i natten. Ofta gick hon då ner till stranden och sålde olja till dem.

MILDRED FICK DISPENS i fyra år efter sin pensioneri­ng.

– Butiken var liten för den tiden och varken jag eller mina syskon ville ta över den.

När Mildred dog ärvde Siv och hennes man huset där butiken en gång hade varit. I nästan tio år fungerade det gamla butiksutry­mmet som förvarings­utrymme.

ATT HITTA VAROR från 40-talet vävda av pappersöre: förkläden, dukar, kaffepanns­mössor och kassar blev upptakten till ett ökat intresse för vad som fanns i uthus och på vindar och så småningom växte helt spontant ett museum fram när mer och mer intressant­a föremål hittades.

NÄR SIV EN DAG började leta hittade hon en massa saker som en gång hade sålts i butiken.

– Ett av de första fascineran­de fynden var förkläden och andra saker vävda av papperssnö­re under andra världskrig­et.

Det blev upptakten till ett ökat intresse för vad som kunde finnas i uthus och på vindar. Allt hade sparats och småningom växte ett museum spontant fram.

UNDER SOMMAREN 2008 öppnade Siv butiken för första gången som museum. Det var i samband med den årliga Björködage­n.

– Trehundra människor besökte butiken den dagen. Det var underbart.

FAGERLUND BERÄTTAR hur folk som kom på besök hade egna minnen från att handla där.

– Många hade barndomsmi­nnen från att köpa karameller här. En annan kom ihåg att någon hade svimmat i butiken för många år sedan.

Siv fortsatte vartefter att ta in möbler och varor i det gamla butiksut- rymmet.

– Folk är genuint intressera­de av historian här.

FÖRRA AUGUSTI blev Siv färdig med sitt nyaste tillägg till museet, nämligen hennes mormors gamla hus som finns bredvid den gamla butiken. Huset byggdes ursprungli­gen till bageri samtidigt som morfar startade butiken. Eftersom alla bakade själva på den tiden köpte ingen bröd.

– Det blev istället mormors hus, och där bodde hon tills hon dog år 1966. DE FLESTA FÖREMÅL som nu är samlade i huset är från början av 1900-talet och kommer från Sivs morföräldr­ars hemgårdar på Björkö.

– Dalmålning­en fick vi i gåva. Den är klippt ur en tapet som målades i dalarna år 1843.

– En väldigt speciell och sällsynt grej i mormors gamla hus är klantvägge­n. Sådana gjordes av överlopps träbitar tillsamman­s med en blandning av lera och halm. De faller aldrig, säger Fagerlund.

BLAND DE UTSTÄLLDA sakerna finns också massvis med fiskeredsk­ap, leksaker och möbler.

– Bygdeskald­innan Zaida Karlgren var från Björkö. Hon vävde ett sarstäcke som gåva till dialektfor­skaren Kurt Zilliacus.

– Zilliacus dotter ville att täcket skulle bevaras i Zaidas hemby och skänkte därför hit det.

I Mormors stuga kan man även se träskulptu­rer gjorda av Sivs man, Bjarne Fagerholm.

INTRESSANT NOG råkade det sig att Matilda Blomqvist, född på sjusovarda­gen 1886, hade haft födelsedag just den dagen som ÅU besöker Siv på Björkö.

– Hennes minne lever starkt i huset och berättar om tider som varit och farit, men som för den skulle inte behöver glömmas bort. Jag är så himla nöjd med vad vi har gjort här, säger Fagerlund.

Vanligtvis har det varit öppet hus varje onsdag mellan midsommar och slutet av augusti. I år slutar de på grund av familjeskä­l redan i mitten av augusti. Det är också möjligt att besöka museet enligt skild överenskom­melse.

 ??  ??
 ??  ?? KORSETT FRÅN 1950-TALET. Även sådana var populära bland kvinnorna i byn.
KORSETT FRÅN 1950-TALET. Även sådana var populära bland kvinnorna i byn.
 ??  ?? SKATTEKAFF­E OCH SOCKERTOPP­AR. Såldes i butiken under andra världskrig­et.
SKATTEKAFF­E OCH SOCKERTOPP­AR. Såldes i butiken under andra världskrig­et.
 ??  ?? 1940-talet. FISKESÄNKE­N. I Mormors stuga finns bland annat fiskeredsk­ap från olika årtionden utställda.
1940-talet. FISKESÄNKE­N. I Mormors stuga finns bland annat fiskeredsk­ap från olika årtionden utställda.
 ??  ??
 ??  ?? < I MORMORS STUGA. De flesta föremålen är från början av 1900-talet. >MATILDAS GAMLA SKOR. Dessa hänger i Mormors stuga bland andra historiska föremål.
< I MORMORS STUGA. De flesta föremålen är från början av 1900-talet. >MATILDAS GAMLA SKOR. Dessa hänger i Mormors stuga bland andra historiska föremål.
 ??  ?? HÅRPRODUKT­ER OCH SMYCKEN. Nästan allting mellan himmel och jord såldes i butiken.
HÅRPRODUKT­ER OCH SMYCKEN. Nästan allting mellan himmel och jord såldes i butiken.
 ??  ?? RÖDLUVAN. Den här versionen publicerad­es och såldes i butiken på
RÖDLUVAN. Den här versionen publicerad­es och såldes i butiken på
 ??  ?? DRÖMMER SIG BORT OCH NJUTER . Siv Fagerlund har byggt upp ett butiksmuse­um på Björkö i Houtskär. Butiken har drivits av hennes morfar och av hennes föräldrar och Siv är uppvuxen i den. Hennes favoritstä­lle är på klippan precis vid den gamla butiken.
DRÖMMER SIG BORT OCH NJUTER . Siv Fagerlund har byggt upp ett butiksmuse­um på Björkö i Houtskär. Butiken har drivits av hennes morfar och av hennes föräldrar och Siv är uppvuxen i den. Hennes favoritstä­lle är på klippan precis vid den gamla butiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland