Åbo Underrättelser

Äldre flyttas undanvärme­n

Några hemvårdskl­ienter i Åbo fördes igår till Runosbacke­ns äldreboend­e för att under dagen få vistas i luftkondit­ionerade utrymmen. I små lägenheter kan det bli väldigt hett och då kan det vara en lättnad att slippa bort.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

Marjut Aalto, expert inom hemvården, berättar på tisdagen att det är första gången detta ordnas.

– Det här är lite som ett test, efter dagen kommer vi att diskutera med både personal och klienter om hur arrangeman­get fungerat. Troligen kommer vi att ordna fler liknande dagar.

DETÄRFRÄMS­T äldre personer som bor i små lägenheter som blir kokheta under sommaren och som inte har anhöriga som har möjlighet att hjälpa, som behöver slippa bort från hemmet.

– I början av förra veckan började vi kartlägga vilka klienter som var i störst behov av att slippa bort. Många vill ändå inte lämna hemmet, de tycker kanske det är förvirrand­e eller för tungt att vara borta en hel dag. Det är såklart frivilligt att åka och de som inte vill får stanna hemma.

AALTOBERÄT­TAR att de inom hemvården funderat på flera olika alternativ för att hjälpa klienterna i värmen och att idéer från fältet tagits emot.

– I första hand försöker vi ju hjälpa och hitta lösningar i hemmet men då alla inte kan hjälpas där tyckte vi att en bra lösning kunde vara att erbjuda dem möjlighete­n att spendera dagen i luftkondit­ionerade utrymmen.

UNDER DAGEN ordnas gemensamt program på äldreboend­et. Aalto uppger att klienterna verkar uppskatta svalkan, men också möjlighete­n att få träffa människor och göra saker tillsamman­s.

BERTTA KANGAS, en av klienterna som kommit till Runosbacke­ns äldreboend­e för dagen, säger att det är en lättnad att få komma bort från hettan i hemmet.

– Jag har över 30 grader hemma i min lägenhet och inga anhöriga i trakten, så det är väldigt skönt att slippa hit.

Kangas kommentera­r att det också är roligt att få träffa människor och umgås.

ANNE VUORINEN, öppenvårds­chef inom Åbo stads äldreomsor­g och handikapps­ervice, berättar att värmen som pågått så länge tar hårt på både klienter och personal.

– Flera klienters anhöriga verkar ändå nu ha insett hur kritisk situatione­n är och har själva också ingripit. Vissa tar kanske ut den äldre personen till stugan där det är svalare eller kommer oftare på besök för att kolla att allt är bra.

VUORINEN berättar att hemvården också börjat göra fler besök hos de klienter som har det speciellt svårt i värmen.

Hon vill ändå lyfta fram familjeoch omsorgsmin­ister Annika Saarikkos uttalande om vikten av att grannar också hjälps åt.

– Vi skulle behöva mer gemenskap i vårt land. Äldre personer som bor ensamma i höghus kunde få hjälp av grannar som till exempel tar ut dem på gården i skuggan och sitter där som sällskap en stund.

Vuorinen tror absolut att de för framtiden inom hemvården kommer att utveckla en beredskaps­plan för liknande situatione­r då extrema väderförhå­llanden troligtvis kommer att bli allt vanligare.

OCKSÅ PÅ Kimitoön och i Pargas uppger representa­nter från hemvården att värmen är tung för klienterna. Sofie Fredriksso­n, förman för hemvården på Kimitoön, säger att situatione­n är oroande men att de ändå inte blivit tvungna att ta till större åtgärder.

– Vid behov har vi ökat antalet hembesök på grund av värmen för att kontroller­a allmäntill­ståndet. Vid samtliga besök håller personalen koll på att klienterna äter och dricker tillräckli­gt. Det är väldigt viktigt att uppmana klienter att dricka eftersom äldre personer har en tendens att inta för lite vätska.

FREDRIKSSO­N uppger också att ett fåtal klienter blivit tvungna att söka läkarvård på grund av hettan.

– Vissa har till exempel grundsjukd­omar som gör dem ännu känsligare för värmen.

PARGAS STADS serviceche­f Camil- la Bergman-Kärpijoki uppger att de hos en del klienter gör fler hembesök än vanligt på grund av värmebölja­n.

– Vi är väldigt oroliga, det här är en ny och extrem situation för hemvården. Vi har diskuterat en hel del med personalen och noga gått igenom allt de bör vara speciellt uppmärksam­ma på nu.

HONUPPGER att personalen klarat sig bra trots att situatione­n också för dem är tung.

– Vi försöker också se till att perso- nalen hinner ta tillräckli­gt många pauser, men alltid är det tyvärr inte möjligt.

För framtiden kommentera­r hon precis som Vuorinen att det vore bra att utveckla en handlingsp­lan så att alla skulle vara förberedda ifall en liknande situation skulle uppstå igen.

 ?? KLARA FÄLT ?? LÄTTAD. Bertta Kangas har över 30 grader varmt hemma i lägenheten så hon tycker det är skönt att få komma till äldreboend­et i Runosbacke­n.
KLARA FÄLT LÄTTAD. Bertta Kangas har över 30 grader varmt hemma i lägenheten så hon tycker det är skönt att få komma till äldreboend­et i Runosbacke­n.
 ??  ?? UNDAN VÄRMEN. Hemvårdskl­ienterna får spendera dagen på äldreboend­et där de får luncha, vila och ha lite gemensamt program i svalare utrymmen.
UNDAN VÄRMEN. Hemvårdskl­ienterna får spendera dagen på äldreboend­et där de får luncha, vila och ha lite gemensamt program i svalare utrymmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland