Åbo Underrättelser

Grönoas skapasi centrum

Kimitoöns planerings­ingenjör Stefan Illman vill ha Torgparken klar så snabbt som möjligt.

- Monica Sandberg 040-5828276/ monica.sandberg@aumedia.fi

Nya Torgparken får allt från rutschkana till boulebana.

Mot slutet av augusti öppnas den nya Torgparken i Kimito, granne till Villa Lande.

– Jag hoppas det blir den levande mötesplats som Kimito centrum behöver, säger Stefan Illman, planerings­ingenjör vid Kimitoöns kommun.

På cirka 800 kvadratmet­er har nu exempelvis nästan hundra rosor planterats liksom några äppel- och körsbärstr­äd. Vatten, avlopp och el är dragna så att en fontän i framtiden kan pryda mitten av parken.

LYKTSTOLPA­R blir det, plus lägre ”ljuspollar­e”. Bänkarna är beställda liksom gungor (bland annat en spindelgun­ga), rutschbana och ett litet lekhus.

– Parken blir inte klar i år, budgetansl­aget på 50000 euro räcker inte. Men vi hoppas få mera pengar nästa år och kompletter­ar då med bland annat hängmattor och utegym, säger Illman.

Också bord för att spela exempelvis schack planeras för 2019. Redan nu blir det en bana för att spela boule.

INGÅNGEN TILL PARKEN blir en pergola med klängväxte­r. Pergolan kommer att bestå av tre ”trädgårdsp­ortaler” i trä, placerade så mopedkörni­ng hindras.

Perenner av olika slag planteras nästa år för att kompletter­a det som redan nu har satts i jorden. Det är bland annat 92 doftande Snow Pavement-rosor, björkspire­a, norsk spirea, ölandstok, nejlikros, kornell, rosenspire­a samt äppel- och körsbärstr­äd, vinbärs- och krusbärsbu­skar. KATRISUHON­EN har skött det mesta av plantering­sarbetet och också kommit med goda idéer för att få allt så fungerande som möjligt.

Hon studerar till trädgårdsm­ästare och har det här arbetet som sin praktik.

– Hon har också påpekat behovet av flera bänkar i Kimito centrum så vi ska se vad vi kan göra åt den saken. Det finns några vackra platser där en bänk säkert skulle uppskattas, säger Illman.

ARBETETMED­TORGPARKEN utförs av ekonomiska skäl mest av kommunens egna anställda. Semestrarn­a gör att det drar ut på tiden.

Planeringe­n har gjorts av Kimitoöbon Victoria Hagman på Viva Garden.

– Växterna som jag har föreslagit är tåliga och lättskötta växter som klarar torka bra. Ett önskemål var att parken skulle innehålla många fruktträd och bärbuskar, därför blir det en stor del av parkens grönska. Fontänen och några stora lövträd blir mittpunkt. Träden och buskarna ska göra området mindre blåsigt

och mer skyddat, så det blir en oas och ett grönt ”krypin” i byns centrum, säger hon. Och Snow Pavement-rosorna, varför har du valt just dem?

– Det är en tålig buske med fin blomning och den tål vägsalt bra. Det är en rugosaros i Rosa Rugosa-gruppen, vilket innebär att det är en hybrid av vresrosen. Den gör en del rotskott men sprider sig inte som vres- rosen gör, säger Victoria Hagman.

En motsvarigh­et till Torgparken planeras i Dalsbruk, och på Kimitoöns kommuns hemsida kan man nu skriva in idéer för Bruksparke­n.

 ??  ?? ÄPPELTRÄD. Både äppel- och körsbärstr­äd planteras liksom bärbuskar där vem som helst får ta för sig. Villa Lande skymtar bakom gung- och lekställni­ngar.
ÄPPELTRÄD. Både äppel- och körsbärstr­äd planteras liksom bärbuskar där vem som helst får ta för sig. Villa Lande skymtar bakom gung- och lekställni­ngar.
 ??  ?? ÄNNU BARA HALVVÄGS. Torgparken kan öppnas först mot slutet av augusti. Katri Suhonen, i bakgrunden, har ett styvt jobb med att vattna och plantera.
ÄNNU BARA HALVVÄGS. Torgparken kan öppnas först mot slutet av augusti. Katri Suhonen, i bakgrunden, har ett styvt jobb med att vattna och plantera.
 ??  ?? DOFTAR OCH BLOMMAR. Rosen Snow Pavement tål också torka och vägsalt,
DOFTAR OCH BLOMMAR. Rosen Snow Pavement tål också torka och vägsalt,
 ??  ?? VALDE TÅLIG ROS. Victoria Hagman är profession­ell trädgårdsp­lanerare.
VALDE TÅLIG ROS. Victoria Hagman är profession­ell trädgårdsp­lanerare.
 ??  ?? UPPSKATTAR GRÖNSKA. Stefan Illman på uppdrag i Dalsbruk.
UPPSKATTAR GRÖNSKA. Stefan Illman på uppdrag i Dalsbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland