Åbo Underrättelser

De älskar att plocka hallon

På Mäki-Heikkilä gården i Rusko utanför Åbo har antalet människor som kommer för att plocka sina egna bär hela tiden ökat sedan verksamhet­en startade år 1984.

- Adrienne Westerback 02-274 9900/ adrienne.westerback@aumedia.fi

Redan klockan tio på förmiddage­n står det många bilar på parkeringe­n vid bärodlinge­n.

I ladan som står intill förses man först med en kartonglåd­a fylld av tomma halvliters askar att plocka bären i, och sedan visas man till färdigutsa­tt plockplats.

– Här har varit många i rörelse hittills och det ökar för varje år, säger Riitta Metsola som äger gården på Mäki-Heikkilävä­gen i Rusko.

I medeltal gissar hon att det rör sig om åtminstone 150 personer som besöker dem dagligen, men eftersom det ofta kommer hela familjer också tror hon att antalet ibland kan nå 500. TILL BÄRODLINGE­N måste man först boka tid innan man kommer, främst för att de själva ska hålla koll på ungefär hur mycket bär som det går åt.

Men enligt Riitta Metsola är det ändå ganska mycket fråga om ett konstant uppskattan­de eftersom man aldrig riktigt kan veta säkert.

– Vi skriver upp vem som kommer vilken tid, och sedan placerar vi ut dem på en viss plats där de får plocka tills de är nöjda. Sedan kommer de in till ladan igen, väger bären och betalar enligt kilopriset, säger hon. MÅNGAAV besökarna tillbringa­r flera timmar åt bärplockan­det åt gången menar Metsola. Men Tuula Savanainen från Åbo vill plocka fort eftersom det är så varmt i solen.

– Jag har kommit hit i minst tio år. Det är rent här och personalen är alltid väldigt vänlig. Jag brukar komma hit två gånger varje sommar, en gång själv och en gång med en väninna, säger Savanainen.

Om bärodlinge­n hörde hon av en slump talas om på jobbet för flera år sedan.

– Det är en rolig syssla att plocka bär. Hallonen är goda och dem gör jag smoothie på i vinter, säger hon.

BÄRPLOCKAR­NA är enligt Riitta Metsola i väldigt varierande ålder.

Allt från små barn som följer med sina föräldrar, till pensionäre­r kommer till gården för att i lugn och ro tillbringa en av sina sommardaga­r.

– De som ökat mest på senaste tiden är antalet barnfamilj­er, där föräldrarn­a vill visa barnen var maten kommer ifrån. Men det kommer också många unga par som är medvetna gällande sin mat och vet vad de vill ha, säger hon.

MENHONTROR också att självplock­andet har blivit populärare eftersom folk blivit allt mer intressera­de av inhemsk mat.

– Många vet vad de vill äta på vintern och när de kommer hit och plockar sina egna bär så vet de varifrån de kommer.

Metsola tror att ryktet om gården främst gått via den så kallade ”djungeltru­mman”, det vill säga att folk som besökt odlingen har berättat till sina bekanta om den, som i sin tur för informatio­nen vidare till andra bekanta.

ANGELO LA ROSA flyttade till Finland från Italien för fyra år sedan och är nu bosatt i Åbo.

Till bärodlinge­n kom han tillsamman­s med en bekant och är nu där för första gången.

– Bären är mycket fina i Finland och det är inte samma sorter här som i Italien, säger han.

Av bären han plockar på gården tror han att det blir tårtor och pajer.

– Det här är ett väldigt lugn ställe. Alla har gott om plats att plocka på och så är det inte svårt heller, säger La Rosa.

PÄIVI PALTOLA har kommit för att plocka familjens favoritbär hallon tillsamman­s med barnen Vilma och Venla Paltola.

– Vi bor i Bjärnå så det blir en lite längre åktur, men jag har min mamma i Vahto som inte är långt härifrån så därför kommer vi hit, säger Päivi Paltola.

Paltola tror att det redan blir femte året som hon besöker bärodlinge­n med sina barn.

– Det är en otroligt trevlig plats. Det finns alltid bär och så är det roligt att det finns en lekplats för barnen också, säger hon glatt.

Hallonen hör till både Vilma och Venlas favoriter, som de äter till morgonmåle­t varje dag.

ENLIGT Riitta Metsola började skördesäso­ngen i mitten av juli i år, vilket hon menar är nästan två veckor tidigare än vanligt.

Inte särskilt oväntat menar hon att största orsaken till det är den rådande hettan.

– Bären mognar snabbt nu och våra bevattning­ssystem har verkligen räddat oss. Säsongen brukar vara omkring en månad, så åtminstone till mitten av augusti, men om värmen håller i sig kan den kanske sträcka sig lite längre i år, säger hon.

Under sommaren jobbar cirka 15 personer på odlingen, varav några hjälpte till att förbereda inför säsongen redan i juni.

För tillfället anser Metsola att det mest utmanande är vädret eftersom

det varken får bli för vått eller för torrt på odlingen.

– Vi följer hela tiden med och håller koll så att buskarnas blad inte börjar gulna. För tillfället räcker det inte heller enbart med att vattna utan buskarna måste få näring också, säger hon.

NÄR ÅRETS säsong är över blir det dags att planera följande år.

– Jag hoppas att det kommer mycket vatten i höst och att växtbestån­det klarar sig över vintern. Sedan låter vi allting vara i fred tills våren då vi börjar vattna igen, säger Metsola.

Familjen äger ytterligar­e två gårdar där det bland annat odlas raps, socker och rotfrukter, så jobb finns det hela tiden.

● Mäki-Heikkilä gården hittas på Facebook där också de senaste uppdaterin­garna om bärläget och tidsboknin­gar läggs upp.

 ??  ?? GILLAR SJÄLVPLOCK. Vilma Paltola (t.v.) och systern Venla Paltola har i flera år följt med sin mamma Päivi Paltola för att plocka sina favoritbär.
GILLAR SJÄLVPLOCK. Vilma Paltola (t.v.) och systern Venla Paltola har i flera år följt med sin mamma Päivi Paltola för att plocka sina favoritbär.
 ??  ?? BÄRODLARE. Riitta Metsola äger familjegår­den i Rusko där de bland annat odlar hallon.
BÄRODLARE. Riitta Metsola äger familjegår­den i Rusko där de bland annat odlar hallon.
 ??  ?? ”FINA BÄR”. Angelo La Rosa har följt med en bekant till bärodlinge­n och tycker det är fridfullt på gården.
”FINA BÄR”. Angelo La Rosa har följt med en bekant till bärodlinge­n och tycker det är fridfullt på gården.
 ??  ?? GILLAR ATT PLOCKA. Tuula Savanainen tycker bärplockni­ng är en trevlig syssels ättning.
GILLAR ATT PLOCKA. Tuula Savanainen tycker bärplockni­ng är en trevlig syssels ättning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland