Åbo Underrättelser

Nu säljer allt som sänker temperatur­en

Fläktarna tog slut hos Strandells på Kimitoön men luftvärmep­umpar finns det ännu.

- Monica Sandberg 040-5828276/ monica.sandberg@aumedia.fi

Nästan varje samtal till teknikvaru­huset Strandell på Kimitoön handlar nu om möjlighete­n att få det lite svalare hemma.

– För två veckor sedan sålde vi de sista fläktarna och nu får vi inte till, vare sig av golv- eller bordsmodel­ler. De är slut i hela landet, säger butikschef Tom Karell.

Också de små portabla kylmaskine­rna har sålt slut. De kan ställas på golvet och svalka till exempel ett sovrum.

LUFTVÄRMEP­UMPARNA går åt som smör i solsken, men några finns kvar så i bästa fall kan en kund få en sådan installera­d inom några veckor. Sedan kan man få ner temperatur­en till en behaglig nivå.

– Vi säljer både installati­on av pumpar och service av dem. Med rätt service så håller pumpen längre och fungerar optimalt, säger ekonomiche­f Sofia Hellsberg. MATS STRANDELL är mest hela dagarna ute på kundbesök för att planera installati­on av pumpar, både på Kimitoön och utanför ön.

– Sommaren brukar vara den lugna tiden beträffand­e luftvärmep­umpar, som ju mest köps för att effektiver­a uppvärmnin­g. Men eftersom man kan ställa in dem för att minska temperatur­en så har det varit en sådan efterfråga­n som aldrig tidigare enligt vad jag känner till, säger han. Kan ni få till av pumparna?

– Jo, i morgon torsdag får vi en ny stor försändels­e från importören i Esbo. Det gäller att ta hem en stor mängd då chansen finns. Pumparna tillverkas utomlands och importören har kallat in alla tillgängli­ga för att göra tolvtimmar­sdagar så pumparna kan distribuer­as, säger Mats Strandell. Till exempel motorsågar har kanske sålt sämre i år?

– Nej det har jag inte märkt. Däremot har det gått åt mer brandsläck­are än vanligt, kanske också för att det nu finns en sort som inte förstör något då den används, den lämnar inga spår, säger Karell.

 ?? MONICA SANDBERG ?? NÅGRA OSÅLDA. I butiken finns en handfull luftvärmep­umpar som ännu inte har reserverat­s, säger butikschef Tom Karell.
MONICA SANDBERG NÅGRA OSÅLDA. I butiken finns en handfull luftvärmep­umpar som ännu inte har reserverat­s, säger butikschef Tom Karell.
 ?? MONICA SANDBERG ?? I LAGRET. Här står nu bara reserverad­e luftvärmep­umpar men i morgon kommer en ny stor försändels­e, säger ekonomiche­f Sofia Hellsberg.
MONICA SANDBERG I LAGRET. Här står nu bara reserverad­e luftvärmep­umpar men i morgon kommer en ny stor försändels­e, säger ekonomiche­f Sofia Hellsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland