Åbo Underrättelser

Kvinna dog på Åbo polisstati­on

En kvinna i 50-årsåldern dog på måndagskvä­llen i en cell på Åbo polisstati­on. Polisen utreder nu händelsen internt.

- Mikael Piippo/SPT

En kvinna i 50-årsåldern dog på måndagskvä­llen i en cell på Åbo polisstati­on. Kvinnan fördes till cellen kvart över nio på måndagskvä­llen och en dryg timme senare märkte en väktare att hon var livlös. Trots personalen­s återuppliv­ningsförsö­k dog kvinnan på Åbo polisstati­on.

Kriminalöv­erkommissa­rie Jari Riiali från polisinrät­tningen i Sydvästra Finland är förtegen om detaljerna kring händelsen och avslöjar inte varför kvinnan fördes till polisstati­onens cell.

– Jag kan inte säga annat än att det baserade sig på polislagen, säger Riiali.

– Mer än det kan jag inte prata om det här. Polisinrät­tningen i Inre Finland utreder händelsen och vi här i Åbo kan inte kommentera fallet.

CELLERNA på Åbo polisstati­on hör till överkommis­sarie Timo Malinens ansvarsomr­åde. Malinen säger att dödsfall i celler är extremt sällsynta.

– Det kan gå flera år utan att något sådant händer. Jag kommer inte ihåg när det senast hänt i Åbo, säger Malinen.

MALINEN säger att polisen, och i vissa fall också ambulanspe­rsonal, gör en bedömning av en människas hälsotills­tånd innan denne låses in i cellen.

– Jag skulle inte kalla det här för ett misslyckan­de men det är sant att en människa dött i vår cell trots att vi alltid gör en bedömning. Allt går helt enkelt inte att förutse, säger Malinen.

–Jag kommentera­r inte detta enskilda fall men på ett allmänt plan är sjukdomsan­fall antagligen den vanligaste orsaken till dödsfall i celler. Även huvudskado­r kan vara väldigt svåra att upptäcka, och i vissa fall kan alkoholför­giftning leda till döden.

MALINEN säger att nivån på övervaknin­gen av cellerna beror på antalet klienter och på deras tillstånd. Han tillägger att alla tillnyktri­ngsceller på Åbo polisstati­on har kameraöver­vakning.

 ??  ?? SÄLLSYNT. Polisen säger att det är mycket ovanligt att intagna dör i polisens förvar.
SÄLLSYNT. Polisen säger att det är mycket ovanligt att intagna dör i polisens förvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland