Åbo Underrättelser

Jaktkvoter­na för gråsäl, östersjövi­kare och europeisk bäver fastställd­es

Kvoterna för gråsäl och östersjövi­kare hålls kvar på samma nivå som året innan medan kvoten för bäver höjs.

- SPT

Jakt av östersjövi­kare har varit möjlig i Bottenvike­n och Kvarken sedan 2015.

Jakten sker med Finlands viltcentra­ls jaktlicens­er och syftar till att förebygga och minska de skador som Bottenvike­ns vikarstam orsakar på fiskodling­en och fisket. DET SKRIVER Jord- och skogsbruks­ministerie­t i ett pressmedde­lande på tisdagen.

Stammen av östersjövi­kare uppskattas till över 20 000 djur. Största delen lever i Bottenvike­n. Jaktkvoten för 2018–2019 är 300 individer. Sveriges kvot är 130 vikare. Jakten ger utrymme för stammen att fortsätta växa men i långsammar­e takt. I andra områden än i Bottenvike­n-Kvarken får östersjövi­kare inte jagas.

Jakttiden för östersjövi­kare sammanfall­er med gråsälens jakttid och sträcker sig från 16 april till 31 december. KVOTENFÖR gråsäl är 1 050 individer. I Bottenvike­n-Kvarken är den största tillåtna bytesmängd­en 633 sälar, i sydvästra Finland 273 sälar och i Finska viken 144 sälar.

För den jakt som sker enligt regionala kvoter behövs inte någon jaktlicens från Finlands viltcentra­l. Jägare ska dock rapportera om sälfångste­rna till viltcentra­len.

Större bäverkvot förväntas förebygga skador JAKTKVOTEN för europeisk bäver är 400 djur, vilket är 50 fler än året innan. Den större kvoten ska ge bättre möjlighete­r att reglera stammen i bävertäta områden.

Bäverjakt med Finlands viltcentra­ls jaktlicens­er är tillåten i landskapet Satakunta och i delar av landskapen Birkaland, Österbotte­n och södra Österbotte­n. För det med Sverige gemensamma förekomsto­mrådet i västra Lappland beviljas inte jaktlicens­er, men Finlands viltcentra­l kan bevilja dispenser på grund av skador som bäverstamm­en medför. FÖR UTTER fastställe­r ministerie­t ingen kvot för 2018-2019. Finlands viltcentra­l kan dock bevilja skadebaser­ade dispenser för jakt på utter.

 ??  ?? JAKTBAR. Gräsälskvo­ten för jaktäsonge­n 2018–2019 är 273 sälar i sydvästra Finland.
JAKTBAR. Gräsälskvo­ten för jaktäsonge­n 2018–2019 är 273 sälar i sydvästra Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland