Åbo Underrättelser

Barnen ärver skulderna

-

HUR kort tid är inte 40 år om du tänker på hur länge vi människor bott på den här planeten?

Tänk så – och ta till dig följande sats: På de senaste drygt 40 åren har vi förlorat mer än hälften av våra vilda ryggradsdj­ur.

40 år och mer än hälften av de vilda djuren, det är så hemskt att ord som skam och skuld känns små.

Djur och landskap försvinner och med dem den biologiska mångfald som upprätthål­ler allt liv på jorden. WWF upplyser oss om det här i ett pressmedde­lande som sänds ut inför 1 augusti. Varför just nu?

För att det i år är den 1 augusti som människorn­a har förbrukat de förnybara naturresur­ser som jorden producerat i år. På sju månader har naturresur­serna som borde räcka hela året använts.

Globalt finns två stora beteendemö­nster eller miljöbovar: vi har en överkonsum­tionen av landareal som krävs för produktion av animaliska livsmedel och vi orsakar växthusgas­utsläpp från trafik och boende. DEN EKOLOGISKA skuldens dag (engelskans Earth Overshoot Day) infaller på en tidpunkt beräkad av forsknings­institutet Global Footprint Network. Enligt dem skulle vi behöva naturresur­ser från 1,7 jordklot för att klara av vår nuvarande förbruknin­g.

Det är så vi lever. Som om det fanns ett annat jordklot här intill med uppgift att förse oss med mer ren natur, med rena vattendrag, bördig växtlighet, vilda djur, grödor som blir mat...

Trodde vi kanske att finländarn­a var mönsterele­ver, såsom vi sorterar och återanvänd­er? Nej verkligen inte.

Mönsterele­verna finns oftast i fattiga länder där vardagen är mycket enkel och självförsö­rjande. Där varken bilen, flygresan eller vattenskot­ern hör vardag eller semester till. FINLÄNDARN­A har förbrukat sin andel av jordens naturresur­ser ungefär fyra månader tidigare än världsgeno­msnittet. Finländarn­as ekologiska skuldens dag var den 11 april.

Skulle alla leva som vi skulle vi behöva 3,6 jordklot.

Dags för rannsakan: i varje konsumtion­sögonblick, i valet av färdmedel, i fråga om uppvärmnin­g, det är fråga om ditt dagliga liv.

Har du barn eller barnbarn: Skulle du ta ett jättestort lån och låta dem betala skulderna?

Det är så vi lever just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland