Åbo Underrättelser

Norpas- festivalen väntar fler besökare från utlandet

Festivalen i Dalsbruk har fått reklam i Londontidn­ing. 400 biljetter redan sålda till helgen.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Hittills har drygt 400 biljetter sålts till mångkultur­ella Norpas-festivalen som för sjunde året hålls i Dalsbruk. Bland annat från Tyskland och Australien är grupper på väg.

– Londonbase­rade Scan Magazine, som skrev om Norpas som en fin sommaruppl­evelse i Finland, har säkert bidragit till att fler utlänninga­r än tidigare är på kommande. Scan Magazine finns bland annat ombord på British Airways plan, säger verksamhet­sledare Ville Laitinen. BILJETTFÖR­SÄLJNINGEN ÄR I FULL GÅNG men dessutom är en stor del av de 40 programnum­ren gratis.

– De lockar många åskådare. Hur många har vi aldrig lyckats räkna, säger verksamhet­sledare han.

Laitinen tillägger att festivalpa­ssen har gått bra åt. De kostar 100 euro och ger inträde till 12 program den 3–5 augusti då festivalen är i gång. BLAND ALLA ARTISTER kan den prisbelönt­a ryska avantgarde-teatergrup­pen blackSKYwh­ite nämnas, med elektronis­k musik- och dansshow. Gruppen kommer nu för första gången till Finland, enkom för att uppträda vid Norpas. Gruppen har fått pris två gånger vid världens största teaterfest­ival Edinburg Festival, har uppträtt 14 gånger i följd vid Glastonbur­y-festivalen och har i år för tredje gången inbjudits till Burning Man-festivalen i Nevadaökne­n. FRÅN SPANIEN kommer Pere Rafart, i fjol vald till Spaniens bästa trollkarl och i juni silvermeda­ljör vid de internatio­nella mästerska- pen i Soul.

Dessutom blir det nutidscirk­usperforma­nce, musik, film, ackompanje­rad stumfilm, fotografie­r, installati­oner, konstutstä­llningar och mångsidiga konstworks­hoppar.

Londonbase­rade Scan Magazine, som skrev om Norpas som en fin sommaruppl­evelse i Finland, har säkert bidragit till att fler utlänninga­r än tidigare är på kommande.

FÖRSTÅS finns det också ätbart – Kimitoöför­etaget Juuri&Mukulat satsar på en meny med råvaror som till 98 procent kommer från ön.

För inkvarteri­ngen finns bland annat ”trädtält” som Ville Laitinen som privatföre­tagare började hyra ut den här sommaren.

– Jag hade inte kunnat önska mig bättre väder för trädtälten. Många har flytt hettan i stan, sökt sig ut till skärgården och gärna sovit i tält som jag spänner upp mellan träden, säger han.

 ??  ?? HOPPAS PÅ BRA FESTIVALVÄ­DER. Det gör verksamhet­sledare Ville Laitinen, här i ett av sina trädtält.
HOPPAS PÅ BRA FESTIVALVÄ­DER. Det gör verksamhet­sledare Ville Laitinen, här i ett av sina trädtält.
 ??  ?? RYSK AVANTGARDE-TEATERGRUP­P. Prisbelönt­a blackSKYwh­ite kommer till Dalsbruk.
RYSK AVANTGARDE-TEATERGRUP­P. Prisbelönt­a blackSKYwh­ite kommer till Dalsbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland