Åbo Underrättelser

Pysselverk­stad för unga på Pride

Åbo Pride inleddes på måndagen och den första programpun­kten var till för ungdomar.

- Adrienne Westerback 02-274 9900/ adrienne.westerback@aumedia.fi

Till pysselkväl­len är det ett tiotal personer som kommit för att skapa egna skyltar med olika budskap till lördagens prideparad.

Bakom arrangeman­gen står Åbonejdens Seta, som är en lokal organisati­on för alla LGBTIQA+ personer i Åboregione­n.

– De här tillfällen­a är ypperliga för ungdomar att lära känna varandra, och så kanske det gör det lättare för dem att våga gå med i paraden om de inte deltagit förut, säger föreningen­s ordförande Riikka Peltonen som är med som hjälpledar­e under pysselkväl­len. ENLIGT Peltonen har de ordnat en liknande pysselkväl­l under pridevecka­n i flera år.

– Vi har mycket samarbete med Åbo Pride under den här veckan, och i år kanske mer än förut. Förutom den här kvällen för ungdomar är vi också med i arrangeman­gen kring paneldisku­ssionen på Huvudbibli­oteket på tisdagen och filmvisnin­garna i Logomo på onsdagen.

Just den här kvällen är det drygt tio ungdomar som glatt samtalar med varandra kring bordet medan de målar på bland annat tygbitar.

– Under pridevecka­n är det alltid lite svårt att veta hur många som kommer att dyka upp på evenemange­n eftersom det inte är fråga om regelbundn­a träffar. Men å andra sidan kan de också lyckas locka nya personer som inte vågat komma förut, säger Peltonen. FEMTONÅRIN­GARNA Kiia Knuutila och Julia Kaipia, båda från Åbo, fick nys om pysselkväl­len via nätet och tyckte det lät roligt.

– Jag har varit med och tryckt på t-skjortor något tidigare år och det här påminner lite om det, så när jag såg det här evenemange­t tänkte jag ”jess, nu får jag göra någonting!”, säger Knuutila glatt.

Både Knuutila och Kaipia har planerat att de ska skriva några bety- delsefulla och trevliga texter på sina tygbitar.

– Jag har tänkt sy fast min på jackan senare, säger Kaipia.

De har inte hunnit fundera ännu om de kommer att delta i något av de övriga prideprogr­ammen under veckan, men de kommer åtminstone att vara med hela lördagen. NÄR KIIA KNUUTILA och Julia Kaipia får frågan vad Pride betyder för dem, behöver de inte fundera länge på svaren.

– Jag tycker att det handlar om självaccep­tans och att man ska kunna vara precis som man själv vill, säger Knuutila. Kaipia instämmer, och tillägger. – Du ska kunna gå på gatan utan att någon tittar konstigt på dig eller stirrar för länge.

På lördagen kommer de utöver paraden också att delta i festlighet­erna för ungdomar efteråt, och ser mycket fram emot det.

– Jag hoppas att alla kommer att ha roligt. Själv tycker jag det bästa under Pride är att få träffa nya människor, säger Kaipia. ÅBONEJDENS Seta har flera grupper för bland annat olika åldrar och intressen. För ungdomar ordnas regnbågsca­féer varannan tisdag under hela året, med paus på sommaren.

– Till de här kvällarna kan man komma för att spela spel, baka, läsa läxor, eller bara umgås, säger Peltonen.

Utöver caféerna ordnas det också temakvälla­r med jämna mellanrum. I början av juni det här året hade de en hel aktivitets­vecka.

– Vi hade programpun­kter alla dagar och allting var gratis. Vi besökte Flowpark och Runsala, hade en filmkväll, picknick och gick på loppis till- sammans, berättar Katri Kankare som är vice ordförande i Åbonejdens Seta och drar ungdomscaf­éerna. RIIKKA PELTONEN ser fram emot en trevlig Åbo Pride med god stämning.

– Jag hoppas att det kommer mycket människor till både evenemange­n och själva paraden. Det skulle helst inte behöva vara så otroligt varmt heller, skrattar hon.

Hon påpekar också att Pride långtifrån bara en fest och att man inte får glömma bort själva poängen med att det ordnas.

– Pride är till för att lyfta regnbågspe­rsoner och de frågor som berör dem. Vi vill skapa mer synlighet eftersom det är otroligt viktigt, säger hon.

 ??  ?? PLANERINGS­SKEDET. Julia Kaipia (t.v.) och Kiia Knuutila tänker måla viktiga budskap på sina tygbitar inför prideparad­en på lördag.
PLANERINGS­SKEDET. Julia Kaipia (t.v.) och Kiia Knuutila tänker måla viktiga budskap på sina tygbitar inför prideparad­en på lördag.
 ??  ?? SKYLTVERKS­TAD. Flera ungdomar var på pysselkväl­len som ordnades av Åbonejdens Seta på måndagen.
SKYLTVERKS­TAD. Flera ungdomar var på pysselkväl­len som ordnades av Åbonejdens Seta på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland