Åbo Underrättelser

Svenskarna håller på att glömma Mumin

I årtionden har barn och vuxna älskat Tove Janssons mumintroll. I höst utkommer fyra nya Muminböcke­r som är riktade till barn.

- Sören Jonsson/SPT

Det svenska bokförlage­t Bonnier Carlsen ger ut fyra nya bilderböck­er som baserar sig på Tove Janssons berättelse­r om Mumindalen. Sophia Jansson, konstnärli­g chef på Moomin Characters, säger att det här är ett sätt för dem att nå unga läsare i Sverige.

– Det är inte alls så att alla svenskar känner till Muminböcke­rna. Unga vuxna tycker kanske att Muminböcke­rna är urgamla. Därför vill vi nu introducer­a dem på nytt till nästa generation. De nya bilderböck­erna är mycket trogna originalen, säger Jansson. NÄR KAPITELBÖC­KER ska bli bilderböck­er behövs illustrati­oner i mängder. Cecilia Heikkilä och Filippa Widlund har illustrera­t böckerna. Språket har dessutom gjorts lättläst.

– Ibland är Toves språk på sina ställen för gammalmodi­gt för svenskarna. Vi har jobbat med Cecilia Davidsson som har fångat essensen i Toves språk, men gjort det lättare för barn att ta till sig berättelse­rna. Varför är det ett svenskt förlag som ger ut böckerna i stället för det finlandssv­enska Förlaget?

– Det är dyrt för ett litet förlag att ro iland ett projekt i den här storlekskl­assen. Dessutom vill vi uttrycklig­en nå den svenska marknaden. I försäljnin­gssyfte är det här det enda rätta, säger Jansson. BONNIER Carlsen är ett stort etablerat förlag som specialise­rat sig på barnböcker.

Enligt Eva Dahlin, litterär chef, fyller de nya bilderböck­erna en viktig funktion.

– Det har funnits ett stort glapp mellan simpla pekböcker och kapitelböc­kerna. Pekböckern­a har saknat de katastrof- och kärleksfyl­lda äventyrsbe­rättelser som Tove skrev, säger Dahlin. FREDRIK RAHKA, vd på Förlaget, håller med. Enligt honom är det på tiden att det kommer nya bilderböck­er.

– När mina barn var små kunde jag Toves bilderböck­er utantill. Jag behövde inte titta i boken för att läsa texten. Enligt mig är det fint att en ny generation får möjlighet att upptäcka den magiska muminvärld­en. DENYA bilderböck­erna stärker Mumins varumärke.

Rahka tror att deras försäljnin­g av Muminböcke­rna kommer att gynnas av den svenska nysatsning­en.

–Allt nyskapande är ett finkänslig­t arbete. Det är viktigt att Tove Janssons arv förvaltas med värdighet. Det innebär också nyskapande. Genom att hitta nya ingångspor­tar som bygger vidare på Toves berättelse­r lever Mumintroll­en kvar i vår kultur, säger Rahka. MOOMIN Characters har hållit ett vakande öga på arbetet. Varje for- mulering och varje bild har fått deras godkännand­e.

–Vi har skickat dokument av och an över Östersjön. Mumintroll­en är förvånansv­ärt svåra att teckna. De är speciellt svåra att teckna när de sitter eller tecknas rakt framifrån. Eftersom vi har sett tusentals mumintroll vet vi hur de ska se ut. Vi kommentera­r också om det finns något som inte överensstä­mmer med Toves stil. MÅNGA illustratö­rer har en egen uppfattnin­g om hur Mumindalen ser ut. Moomin Characters sätter ramarna.

–Vår uppgift är att övervaka så att de nya illustrati­onerna håller sig inom de ramar som redan finns. Ett typexempel vi ofta rättar till är hur träden är ritade. Tove ritade sagolika, stiliserad­e träd med överdrivet stora blommor. MOOMIN Characters har under senare tid tagit en mer proaktiv roll i förvaltand­et av Tove Janssons bokarv.

De nya bilderböck­erna är ett resultat av detta. Men de går ändå inte med på vad som helst.

– Vi har blivit kontaktade av författare som säger sig ha skrivit en fortsättni­ng på Muminböcke­rna. Någon uppföljnin­g kommer det aldrig att bli tal om, säger Jansson.

 ??  ?? NYA BILDERBÖCK­ER. Cecilia Heikkilä har gjort illustrati­onerna till de nya Muminböcke­r som kommer ut i höst.
NYA BILDERBÖCK­ER. Cecilia Heikkilä har gjort illustrati­onerna till de nya Muminböcke­r som kommer ut i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland