Åbo Underrättelser

Överfulla sopkärl irriterar Naguborna

Ortsbor och sommargäst­er besvikna över hur tömningen sköts i synnerhet under sommaren då invånarant­alet i Nagu ökar markant.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Mirella Uddström kör in till återvinnin­gsstatione­n i Södra hamnen i Nagu.

I bakluckan har hon en papperskas­se full med kartong som det samlas mycket av i en barnfamilj.

Men det är lättare sagt än gjort att bli av skräpet.

– Det är nu tredje gången jag kommer hit och märker att hit inte ryms något. Det är störande när man själv försöker sortera så gott det går, och så får man köra omkring med det bilen.

BO-ERIK OCH Benita Hansén deltidsbor i Nagu. De sorterar metall, glas och kartong och besöker återvinnin­gsstatione­n ett par–tre gånger i veckan.

– Det fungerar någorlunda, men i synnerhet under sommaren borde kärlen tömmas oftare. Det här ser dåligt ut, säger Bo-Erik. Benita håller med. – Det ser inte bra ut och ändå är det bättre än förra veckan då avfallskär­len var så fulla att locken inte gick att stänga.

– Och så finns det de som lämnar sitt avfall på marken så att kajorna sprider ut det.

OCH TROTS att det nu ser bedrövligt ut vid de överfulla kartongkär­len där tomma pizzalådor, hushållspa­ppersrulla­r och pappkarton­ger sticker ut och tomma mjölktetro­r ligger utspridda på marken, så har det faktiskt sett värre ut i sommar. Johan Broos öppnar luckan till kärlet för hushållsav­fall och en liten plastpåse dimper ner med en duns.

– Just nu ser ganska städat i förhålland­e hur det brukar se ut. Vintertid räcker det bra med tömning en gång i veckan, men under sommaren borde det ske oftare.

BROOSHÖRDE till dem som var kritisk då systemet med fastighets­vis avfallshan­tering infördes för fyra år sedan i skärgården.

Reformen innebar att hushållen nu har egna avfallskär­l som töms enligt den intervall som fastighets­ägaren själv bestämmer.

Nu med facit på hand har han ändrat sig.

– Jag var aldrig riktigt för det, men i och för sig så har det fungerat rätt så bra.

DET ÄR FINLANDS förpacknin­gsåtervinn­ing Rinki ab som sköter om tömningen av det återvinnin­gsbara avfallet som kartong, glas och metall i Nagu.

Hanteringe­n av hushållsav­fallet hör till Sydvästra Finlands avfallsser­vice.

 ?? KIM LUND ?? FULLT. Mirella Uddström försöker förgäves pressa in några kartonger i det överfulla insamlings­kärlet.
KIM LUND FULLT. Mirella Uddström försöker förgäves pressa in några kartonger i det överfulla insamlings­kärlet.
 ?? KIM LUND ?? FULLT. Insamlings­kärlen för i synnerhet kartong har i sommar varit mer än överfulla och både ortsbor och sommargäst­er beklagar sig över hur det ser ut på en av paradplats­erna i Nagu centrum.
KIM LUND FULLT. Insamlings­kärlen för i synnerhet kartong har i sommar varit mer än överfulla och både ortsbor och sommargäst­er beklagar sig över hur det ser ut på en av paradplats­erna i Nagu centrum.
 ??  ?? ”SER DÅLIGT UT”. Bo-Erik Hansén tycker att kärlen borde tömmas oftare en bara en gång i veckan under somrarna.
”SER DÅLIGT UT”. Bo-Erik Hansén tycker att kärlen borde tömmas oftare en bara en gång i veckan under somrarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland