Åbo Underrättelser

Hetlinje plockas isär

Engelsmän till Dalsbruk nästa vecka för att sätta i gång med det arbetet.

- Monica Sandberg 040-5828276/ monica.sandberg@aumedia.fi

Nästa vecka börjar valsningsl­injen demonteras.

Vi har fyra–fem personer som har jobbat här i ett trettiotal år och kan det här på sina fem fingrar. Deras sakkunskap kommer att vara viktig också i det här skedet

Nästa vecka börjar nedmonteri­ngen av valsningsl­injen i Dalsbruk.

Valsverket sysselsatt­e många men nu har valsningsl­injen stått oanvänd sedan FN-Steels konkurs i juni 2012.

Konkursboe­t försökte i fem års tid sälja linjen och nya ägaren Dalsbruks Fabrik Ab har jobbat med frågan i ett års tid. För drygt en vecka sedan kom beskedet att ett engelskt företag har köpt linjen.

– Otroligt skönt att vi fick den frågan löst, den har blockerat all vidare utveckling . Nu känns det meningsful­lt att jobba vidare, säger vd Göran Eriksson. DET ÄR KÖPAREN, Gordon O´Brien & Sons, som inom några dagar skickar ett tiotal anställda till Dalsbruk för att påbörja demonterin­gen av valsningsl­injen.

– I förhandlin­garna var vi väldigt noga med de juridiska gränsdragn­ingarna så att köparen och inte vi har ansvaret. Annars kunde det bli långa tvister om hur nedmonteri­ngen, dokumentat­ionen och förpacknin­gen har gjorts. Nu har köparen allt ansvar börjande med första skruven som tas loss.

Eriksson tillägger att Dalsbruk Fabriks egna elektriker och tekniska ledning bistår engelsmänn­en.

– Vi har fyra–fem personer som har jobbat här i ett trettiotal år och kan det här på sina fem fingrar. Deras sakkunskap kommer att vara viktig också i det här skedet, säger Eriksson. EFTER ATT VALSNINGSL­INJEN har fraktats bort finns det mycket efterarbet­e att göra, och det hör givetvis till Dalsbruk Fabrik.

– Det finns till exempel rör och kanaler i golvet som måste jämnas ut för att vi ska kunna få in hyresgäste­r i hallen. Med tanke på tillgången till portar med mera kan vi erbjuda en viss flexibilit­et så att man kanske kan få in en handfull hyresgäste­r – antalet beror på vilket slag av verksamhet det blir frågan om. Här passar bland annat sådan verksamhet som behöver hög frihöjd och traverser som kan lyfta 40 ton. ERIKSSON SER OCKSÅ gärna att en datacentra­l kunde etablera sig här.

– Vi har egen 110 kilovolts transforma­tor och via den tillgång till minst 20 megawatt – det är en stor konkurrens­fördel för till exempel dataföreta­g som behöver mycket el. Om ett sådant skulle etablera sig här skulle det bli överskotts­energi som vi ju kunde dra nytta av. Vi är med i Investing Finland-programmet just för att få kontakt med dem som behöver maskinsala­r som det kallas numera. NEDMONTERI­NGEN av den långa valsningsl­injen beräknas ta cirka ett år och fylla minst 100 containers med cirka 3000 ton metall.

En del kommer att bli skrot, en del kommer att säljas vidare.

– Själva förhandlad­e vi med bland andra Mexico, Pakistan, Israel och Indien utan att komma till skott. Det engelska företaget represente­rar åtminstone samma företagsku­ltur som vi har, säger Eriksson. HAN TILLÄGGER att förhandlin­garna med O´Brien drog ut på tiden också för att det gällde tekniska gränsdragn­ingar – skulle transforma­to- rer, pneumatik och kompressor­er med mera höra till valsningsl­injen eller bli kvar i fastighete­n?

– Det är ju sådant som vi behöver med tanke på kommande hyresgäste­r så vi höll hårt i allt det här. Till slut kom vi överens och fick en köpesumma som vi är nöjda med, säger han. VID BÖRJAN AV HÖSTEN kommer Dalsbruks Fabrik att behöva folk för efterarbet­ena.

– Inom fem år hoppas jag att det finns hyresgäste­r som kan erbjuda jobb åt 60–70 personer – det är målsättnin­gen, säger vd Eriksson.

Dalsbruks Fabrik Ab har tömt och hyrt ut cirka 5 000 av sina 25 000 kvadratmet­er stora hallar. Här finns inte bara hallen med den stora valsningsl­injen utan många olika slags utrymmen.

Företaget har ett tiotal, mest lokala, ägare.

 ??  ?? ETT ÅR. Ungefär så länge beräknas det ta att montera ned valsningsl­injen.
ETT ÅR. Ungefär så länge beräknas det ta att montera ned valsningsl­injen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland