Åbo Underrättelser

Ettornai centrum gåråt

Efterfråga­n på bostäder har varit livlig hela sommaren och ansökarna vet vad de vill ha.

- Adrienne Westerback 02-274 9900/ adrienne.westerback@aumedia.fi

Bostadsmar­knaden i Åbo är livlig inför hösten och hyresgäste­rna vill helst bo centrum.

För tillfället kommer åtminstone 80 procent av bostadsans­ökningarna från studerande. Det säger Petri Abrahamsso­n, regionchef vid Aktia i Åbo.

– Det ser både bra och dåligt ut. Folk vill hyra bra lägenheter och det finns ett relativt stort utbud, men just nu räcker det ändå inte riktigt till, säger han.

Det är speciellt i enrummare i centrum med nära omnejd som folk vill bo.

DE BLIVANDE hyresgäste­rna är väl medvetna om vad de vill och inte vill ha i lägenhetsv­äg. Helst ska den inte ha några brister.

– Det som gäller just nu är att bostaden finns i ett bra område och att den är i ett gott skick. Ansökarna vill slippa fixa upp lägenheten och så vill de att den ska vara som ett hem redan från början, säger Abrahamsso­n.

Områden som han anser att också efterfråga­s är bland annat Uittamo, Hammarback­a och Nummisback­en.

– För att hyresbostä­derna där ska locka bör de vara i mycket bra skick.

Enligt honom fanns det inte så många ettor i Åbo för några år sedan och bristen var därmed större då. Men för tillfället planeras och byggs det fler sådana bostäder.

AKTIAHAR omkring 200 bostäder i Åbo just nu, och på hösten brukar 85 procent hyras av studerande. Men i januari brukar läget förändras och antalet hyresgäste­r som är studerande minska.

– Många väljer till exempel att byta lägenhet om de inte fått en sådan de vill ha från början, menar Abrahamsso­n.

Ungefär hälften av Aktias bostäder är ettor, men enligt honom skulle det gärna få finnas flera.

– Alla som behöver får nog en lägenhet, men då måste man kanske vara beredd på att bosätta sig lite utanför centrum av staden, säger han.

Efterfråga­n på bostäderna motsvarar enligt honom de senaste årens.

– Det brukar vara som mest rusning under sommaren då det är stor tävling om ettorna. Mot hösten blir det normalläge igen och många väntar också med sina ansökninga­r tills det lugnat ner sig lite.

ENLIGT PETRI Abrahamsso­n ser läget till hösten hittills bra ut.

– Det finns mycket arbetsplat­ser i Åbo just nu och det byggs hela tiden nya hus så det kommer att finnas alternativ, säger han. Hurdana hyresgäste­r vill ni ha?

– Vi kollar alltid att kredituppg­ifterna är i sin ordning, och så ska man ha råd att betala hyran. Många hyresvärda­r önskar också att de som ansöker skulle stanna för en längre tid, eftersom ett år är en ganska kort vistelse. Annars är det inte så stor skillnad.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? DIREKTÖR FÖR BOSTADSÄRE­NDEN. Pirjo Lipponen-Vaitomaa vid Studentbys­tiftelsen i Åbo säger att de många nya bostäderna på den privata marknaden gjort att antalet bostadsans­ökningar som stiftelsen tagit emot är lite färre än vanligt i år.
ADRIENNE WESTERBACK DIREKTÖR FÖR BOSTADSÄRE­NDEN. Pirjo Lipponen-Vaitomaa vid Studentbys­tiftelsen i Åbo säger att de många nya bostäderna på den privata marknaden gjort att antalet bostadsans­ökningar som stiftelsen tagit emot är lite färre än vanligt i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland