Åbo Underrättelser

Låsfabrik igångän entid

Låsfabrike­ns anställda på Kimitoön har hela tiden haft som princip att kunderna inte ska bli lidande trots beslut om nedskärnin­gar och stängning.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Tjugo personer kvar på jobb, men i höst tar det slut.

Arbetsmora­len håller in i det sista, säger Martti Kanervisto, förtroende­man för tjänstemän­nen vid låsfabrike­n i Björkboda. Den ägs av Abloy som i vintras beslöt att den ska stängas.

Cirka 30 personer sparkades under våren och försommare­n. Men ingen strejkade eller sjukskrev sig.

– Vi har under alla dessa år av osäkerhet tänkt att våra kunder inte ska behöva lida, så vi har jobbat på. Till och med kom fem personer, av vilka en del nyligen avskedats, med till Tammerfors för att i flera dagar hjälpa en av Abloys underlever­antörer som hade problem, säger Kanervisto.

HAN ÄR GLAD ÅT att drygt tio procent av de uppsagda har hittat andra jobb – som dock kräver pendling.

– Hur det ska gå för resten att hitta jobb återstår att se. Jag tror det kan ta lång tid. Sysselsätt­ningsläget på Kimitoön är inte det bästa och jag tror inte att stora företag är redo att flytta hit. Det som jag tror på är start up-företag som kan växa. Kommunen borde ta vara på sådana och ha någon som hjälper dem, säger Kanervisto.

HAN OCH ETT TJUGOTAL andra kommer nu att jobba kvar i Björkboda under augusti-september.

– Synd att låsfabrike­ns 285-åriga historia tar slut, och synd att splittra en unik arbetsgeme­nskap, med allt vad det innebär också av kunnande som samlats under flera generation­er, säger han.

 ?? MONICA SANDBERG ?? EN TUNG TID. Under flera år har beslut om nedskärnin­gar och till sist stängning varit en del av det dagliga livet i fabriken men alla har ändå jobbat på, säger Martti Kanervisto, här framför låsfabrike­ns kontor.
MONICA SANDBERG EN TUNG TID. Under flera år har beslut om nedskärnin­gar och till sist stängning varit en del av det dagliga livet i fabriken men alla har ändå jobbat på, säger Martti Kanervisto, här framför låsfabrike­ns kontor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland