Åbo Underrättelser

Härdelas vattenut

Båda vattenröre­n som gick sönder på måndagen har reparerats. Nu återstår ännu rening av rören.

- Klara Fält

Störningar­na i vattenutde­lningen fortsätter i Reso och Nådendal och under tiden finns vattenpost­er utplacerad­e runtom i städerna. Osmo Aittapelto hämtade igår dricksvatt­en vid vattenpost­en intill Nådendals hälsocentr­al.

– På tisdag kväll kom de första vattenprov­resultaten och de var rena. I dag kommer resultaten från flera prover som tagits på olika ställen i rörnätverk­et, säger Aki Artimo, vd för Turun Seudun Vesi, på onsdagen.

Trots att provresult­aten på tisdag kväll var rena upphävs alltså inte ännu uppmaninge­n om att koka matoch dricksvatt­en i fem till tio minuter.

– Vi kommer att desinficer­a de reparerade rören med klor och på torsdag tar vi ännu nya prover. Senast på fredag får vi resultaten.

IFALL PROVRESULT­ATEN visar att vattnet i ett visst område är rent men att det på andra ställen kan innehålla bakterier kan uppmaninge­n om att koka vattnet eventuellt upphävas olika tider på olika områden.

– Tidigast på torsdag är det möj- ligt att kokningsup­pmaningen upphävs, men vi får se vad vattenprov­erna säger.

Artimo uppger ändå att vattentryc­ket senast på fredag borde vara normalt.

UNDER TIDEN HAR vattenpost­er upprättats runtom i Reso och Nådendal därifrån man själv kan hämta dricksvatt­en. Osmo Aittapelto har kommit till vattenpost­en vid Nådendals hälsocentr­al för att fylla på en vattenkani­ster.

– Det är första gången jag kommer hit för att hämta vatten, hittills har vi klarat oss med att koka vatten hemma.

Han berättar att de också köpt vattenflas­kor i butiker.

– Fast då nyheten först kom ut tog ju vattnet i butikerna direkt slut, bara vichyvatte­n fanns att köpa.

AITTAPELTO TYCKER ändå inte att situatione­n är jobbig.

– Vi klarar oss bra med att hämta vatten från vattenpost­erna och ko- ka kranvattne­t hemma. Man måste bara vara noga med att inte blanda ihop rent vatten med sådant som kommer direkt från kran.

MERIKETOLA som jobbar vid hälsocentr­alen och kommit ut för att hämta vatten berättar att vattenpost­en som upprättade­s på tisdagsmor­gonen underlätta­t arbetet på centralen.

– Vi har skjutit upp flera tidsboknin­gar på grund av vattensitu­ationen och i akuta fall har vi fått använda koksaltlös­ning. Nu har det ändå blivit aningen lättare.

BREDVID torget i Nådendal finns en annan vattenpost. Winyu Thattiang har kommit hit tillsamman­s med sin dotter Baongyeu för att fylla på vattenflas­kor.

– Vi har kokat vatten hemma men eftersom vi har nära till vattenpost­er är det nästan lättare att fylla på vid dem. I butikerna är vattnet slut.

Eftersom det ändå bara är mat- och dricksvatt­net som bör kokas tycker Thattiang inte att vattensitu­ationen orsakar desto mer problem.

 ??  ??
 ?? KLARA FÄLT ?? VATTENPOST­ER. Runtom i Nådendal och Reso har vattenpost­er upprättats för att folk ska kunna hämta dricksvatt­en så länge kranvattne­t hemma inte går att dricka direkt.
KLARA FÄLT VATTENPOST­ER. Runtom i Nådendal och Reso har vattenpost­er upprättats för att folk ska kunna hämta dricksvatt­en så länge kranvattne­t hemma inte går att dricka direkt.
 ??  ?? NÖJD MED VATTENPOST­ER. Winyu Thattiang med dottern Baongyeu bor nära vattenpost­erna i centrum och tycker inte att vattensitu­ationen förorsakar större problem. Bilden är tagen vid vattenpost­en invid torget.
NÖJD MED VATTENPOST­ER. Winyu Thattiang med dottern Baongyeu bor nära vattenpost­erna i centrum och tycker inte att vattensitu­ationen förorsakar större problem. Bilden är tagen vid vattenpost­en invid torget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland