Åbo Underrättelser

Studentbos­täder är populära i Åbo

- Adrienne Westerback

Vid Studentbys­tiftelsen i Åbo (TYS) har man hittills fått in omkring 3000 bostadsans­ökningar till början av augusti och september. Det uppger Pirjo Lipponen-Vaitomaa, direktör för bostadsäre­nden.

– Många av dem som ansökt om bostad hos oss har gjort det tidigt och innan de vet om de kommit in till någon skola. Som det ser ut just nu är det omkring 1000 ansökare som läggs i kö, säger hon. ENLIGT LIPPONEN-VAITOMAA finns det ändå inga skäl att oroa sig.

– Det brukar lösa sig senast i november då några bostäder brukar bli lediga, säger hon.

I år har Studentbys­tiftelsen fått in 200 ansökninga­r mindre än i fjol och Lipponen-Vaitomaa menar att det är första gången på fem år som antalet minskat.

– Det kan bero på att det nyligen byggts nya höghus på privata marknaden, i närheten av både universite­ten och Studentbyn, tror hon. I JANUARI 2019 står stiftelsen­s eget nybygge, bredvid badhuset Caribia, med 200 bostäder klart för inflyttnin­g.

– Vi hoppades att det skulle stå klart redan nu på hösten men på grund av lite förseninga­r var det inte möjligt, säger Lipponen-Vaitomaa.

De flesta av bostäderna i det nya huset är ettor, men det kommer också finnas en del tvåor. I TAVASTHEM vid Kåren hyr Åbo Akademis Studentkår (ÅAS) också ut studentbos­täder.

På grund av semestrar har man ännu inte gått igenom ansökninga­rna som kommit in, men enligt Kårens verkställa­nde direktör Patrik Fellman tas det itu med nästa vecka.

– Vi börjar plöja igenom dem på måndag, men jag gissar nog att det är fråga om en hel del ansökninga­r, säger han. Enligt Fellman finns det få lediga bostäder hos dem för tillfället.

– Det är inte många som har flyttat ut och det är tråkigt att vi inte har så många rum vi kan erbjuda just nu. Det kan eventuellt bero på renovering­en som gjordes här förra sommaren, säger han. I Studentbyn finns det omkring 7000 bostäder, varav ungefär 60 procent är ettor och 10 procent är cellägenhe­ter i kollektiv. Resten är familjeläg­enheter. I Tavasthem finns 44 bostäder, där de flesta är rum på 17–21 kvadratmet­er och några är tvårummare.

 ??  ?? POPULÄRAST. Efterfråga­n på enrummare är störst både på den privata marknaden och i Studentbyn.
POPULÄRAST. Efterfråga­n på enrummare är störst både på den privata marknaden och i Studentbyn.
 ??  ?? STUDENTBYN. Studentbys­tiftelsen i Åbo har 7000 bostäder, varav mer än hälften är ettor.
STUDENTBYN. Studentbys­tiftelsen i Åbo har 7000 bostäder, varav mer än hälften är ettor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland