Åbo Underrättelser

Många fall av salmonella inom EU –Finland hårt drabbat

-

SJUKDOM. Salmonella­n sprider sig i Europa. 122 fall i fem EU-länder har rapportera­ts under drygt ett år. Finland är speciellt hårt drabbat.

EU:s myndighet för förebyggan­de och kontroll av sjukdomar, ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) rapportera­r att salmonella­n sprider sig inom EU.

Av de 147 fall av salmonella av typen enterica serovar Agona som myndighete­n registrera­t sedan 2014 har hela 122 påträffats efter den 1 januari 2017.

De EU-länder där man funnit salmonella sedan 2014 är Storbritan­nien (129 fall), Finland (15 fall) samt Danmark, Tyskland och Irland (ett fall vardera).

EDCD skriver i sin rapport att man misstänker spanska gurkor som använts i en färdigmatp­rodukt som smittkälla. Myndighete­n påpekar dock att det krävs närmare undersökni­ngar för att källan ska kunna säkerställ­as.

Salmonella sprids vanligen via livsmedel som kontaminer­ats med avföring från människor eller djur.

De vanligaste symtomen vid en salmonella­infektion är diarré och feber. Inkubation­stiden är 6–72 timmar. Diarrésymt­omen varar i 4–10 dagar.

De flesta hämtar sig från sjukdomen utan vård men en salmonella- smitta kan förorsaka allvarliga infektione­r. Speciellt allvarlig är salmonella för små barn, äldre personer samt personer med brister i immunförsv­aret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland