Åbo Underrättelser

Lundell bjuder på sig själv

-

texterna så verkligen till sin rätt, och som textskribe­nt är Lundell här vassare än på länge. Han utgår ofta från sin egen vardagstil­lvaro, men vidgar perspektiv­et så han når upp till en allmängilt­ig och samhälleli­g nivå – ofta inkluderan­de ett starkt personligt engagemang, en upprördhet.

Han bjuder på sig själv, vilket också framkommer i det maskinskri­vna textbladet, som vimlar av handskrivn­a små infall som tillkommit under processen (typ ”det här kan bli bra” eller ”här behövs något”).

Hans intresse för olika stilar och genrer, samt hans vilja att experiment­era, är starka drivkrafte­r. Rock’n’roll, blues, funk, electro, hiphop – och i de bästa låtarna en stark fläkt av gospel och soul. Också ljudbilden är full av trådar åt olika håll, i själva verket så många att det ibland känns som om han gjorde det onödigt svårt för sig. Det i sig intressant­a låtmateria­let hade kanske mått bra av lite rakare ar-rangemang?

Men intensitet­en, framåtdriv­et finns alltid där, och bidrar till att jag ändå gärna lyssnar. då låg det i luften att Kurkela/Holopainen skulle arbeta tillsamman­s.

Det här skedde mycket riktigt, inom gruppen Auri dit småningom också Troy Donockley engagerade­s. Debutalbum­et bjuder på en mindre pompös och refrängbot­tnad musik än den vi vant oss vid såväl från Nightwish som Kurkelas egen tidigare produktion – det är sfäriskt med blandade stämningar, ofta en aning vemodigt, och en del av materialet har också en sakral kraft.

Auri rör sig i skärningsp­unkten mellan New Age, folk och symfonisk kyrkomusik, och Kurkelas mångskifta­nde, vackert färgade röst är skivans största behållning. ativa krisen med mindre lyckade experiment i olika stilar varade ända tills killarna återvände till sina rötter. Det skedde genom tonsättnin­gar av den ursprungli­ga gitarriste­n Richey Edwards (försvunnen 1995) efterlämna­de texter på skivan ”Journal for Plague Lovers” (utgiven 2009, efter att han dödförklar­ats).

Och på senaste albumet ”Resistance Is Futile” håller James Bradfield & c:o stadigt i sin tradition, och skapar en tillbakabl­ickande helhet. Sekvenser från den tidiga, punkiga fasen bryts mot pompösa klanger från den orkestrala stadionroc­kperioden, och också om låtmateria­let är ojämnt är det uppenbart att veteranern­a nu återvunnit energin och spelglädje­n.

 ??  ?? OPRODUCERA­D LUNDELL. Ulf Lundell överraskar och ger ut en skiva till.
OPRODUCERA­D LUNDELL. Ulf Lundell överraskar och ger ut en skiva till.
 ??  ?? MANIC STREET PREACHERS. Tillbakabl­ickande.
MANIC STREET PREACHERS. Tillbakabl­ickande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland