Åbo Underrättelser

Bara vanligt vatten

- Kenneth Myntti Ledare i ÖT Gunvald Eriksson Gullkrona

AGNETA FÄLTSKOG sjöng in vattenvisa­n på skiva i sin ungdom. Hon sjöng om ”vatten, vatten bara vanligt vatten”.

Lennart Helsings text är (också i denna visa) fyndig och melodin fastnar lätt.

Dessutom instämmer vi väl alla i budskapet, att vatten, det är bara vanligt vatten det – som, om vi citerar sången, finns i molnen i det blå/ båtar flyter på/ vi badar och simmar i ibland/ som kluckar in mot strand... MEN DEN FÖRSTA versen handlar om regn och paraplyn, om det som kommer från skyn.

Och det har naturen, djuren och många med dem saknat i sommar. Har ni vistats i en stuga utan rinnande vatten vet ni också att sätta värde på brunnsvatt­en eller transporte­rat dricksvatt­en, och på regnvatten. Vattenkons­umtion och -brist blir också lätt ett samtalsämn­e i värmböljan. VATTEN TAR vi annars för givet. Det kommer ur kran. Det är som vårt dagliga bröd och något som sällan ventileras.

Men nu vet vi att Reso- och Nådendalsb­orna inte har fått tappa tillräckli­gt med vatten ur sina kranar de senaste dagarna, om alls.

Och det de har tappat har de varit tvungna att koka om det ska drickas. Alla de berörda förstår garanterat att uppskatta vattnet när problemen där nu börjar vara lösta.

Förra vintern var det Nousisborn­a som fick sig en påminnelse om vikten av rent vatten. Då hade avloppsvat­ten kommit in i dricksvatt­net i Nousis och hundratals med ortsbor blev magsjuka. I KORPO minns man julen 2014 då rör grävdes sönder på grund av otillförli­tliga kartor och problemen hopade sig. En skarv i vattenledn­ingen från Rosklax gav efter och vattnet forsade ut på marken istället för ur kranarna. Korpoborna hade också hunnit uppleva hur grundvattn­et sinat sommartid då folkmängde­n var extra stor... I DALSBRUK sprang ålderstign­a vattenrör läck i maj 2013 och tack vare att problem- stället identifier­ades snabbt blev avbrottet inte så långvarigt, men berörde nästan hela Dalsbruk.

Problemen är alltså bekanta på många håll.

Vattenrör från 1960-talet är som dolda, tickande bomber i många kommuner och även om de inte förklarar vare sig vinterns vattenprob­lem i Nousis eller de nu aktuella i Reso och Nådendal, kräver saneringen av vattenröre­n stora lokala investerin­gar – åtminstone i ”väntan” på den där landskapsr­eformen som ska skjuta de här investerin­gsbesluten från kommuner till landskap... FINLANDS MILJÖCENTR­AL informerad­e i går om speciellt låga yt- och grundvatte­nnivåer uttrycklig­en i de sydvästra och västra delarna av landet.

Efter en rekordvarm och torr juli är det en nyhet som kan ha lite svårt att nå över nyhetströs­klarna – överraskni­ngsincitam­entet saknas – men det är viktig informatio­n att ta till sig.

Var och en har anledning fundera på duschens längd, nödvändigh­eten av en biltvätt eller vattnandet av trädgården med dricksvatt­en.

Även om hushållens vattenförb­rukning står för en mycket liten andel av all vattenförb­rukning (bara några procent), så är det vi indirekt förbrukar genom att leva våra västerländ­ska välståndsl­iv desto större. ENLIGT EN NÅGRA år gammal (2012, https://wwf.fi/mediabank/2306.pdf) WWFrapport är Finlands totala vattenfots­pår i den globala miljön 7 326 miljarder liter per år. Det är 3 878 liter per dag och finländare.

Aldrig i världen gäller det mig, säger väl de flesta när de hör den siffran.

Men nu talar vi alltså inte enbart om vad du tappar ur kran, hur mycket du spolar eller duschar dig med, vi talar om den totala vattenförb­rukning som behövs i produktion­en av allt det du använder, äter och rör dig med, allt som ingår i ditt dagliga liv.

Jordbruket och industrin använder vatten så att vi i medeltal kommer upp till över 3 800 liter per person och dag. Räknar man så sker 47 procent av vår vattenförb­rukning utomlands, det vill säga i framställa­ndet av varor, kommunikat­ionsmedel och livsmedel som vi importerar till Finland och konsumerar här. VI TÄNKER VÄL att vatten är bara vanligt vatten i andra länder också.

Men vatten är en av de naturresur­ser som tar extra mycket stryk av klimatförä­ndringen.

Så då är vi där igen då – i att det inte enbart spelar en roll hur länge du duschar eller att du spolar toaletten med dricksvatt­en, såsom vi i Finland gör. Vi är där med det där påståendet om att varje handling i vardagen som tar hänsyn till ett mer klimatsmar­t liv är värdefull.

Vatten är inte bara vanligt vatten. Det är framtidens hårdvaluta, och det är med respekt vi ska handskas med det. FETMA. Nu är det bevisat: Finländarn­a är det fetaste folket i Norden.

Statistike­n presentera­des i måndagens Helsingin Sanomat (30.7). I artikeln antyds också att den finländska övervikten har en koppling till socioekono­min.

Att svenskarna har högre sysselsätt­ningsgrad, ekonomisk tillväxt och bruttonati­onalproduk­t per capita har hjälpt dem att hålla kroppen i trim. Skillnaden syns redan i ung ålder. Hela 42,8 procent av finländarn­a är överviktig­a redan i åldern 2434 år. (...)

Diabetes av typ två, hjärt- och kärlsjukdo­mar, leversjukd­omar, gallstensi­nfektioner, cancer och ledsjukdom­ar är bara några av de åkommor som har övervikten som bakomligga­nde orsaker.

Just därför är det lite märkligt att finländska massmedier som både Helsingin Sanomat och Svenska Yle på senare tid har publicerat material som i viss mån till och med idealisera­r övervikt.

Dessa båda medier berättar om en podcastser­ie som framställe­r fetman som en positiv sak i stället för den börda den de facto är. Podcasten ”Iso Kolmonen” har spelat in 20 olika avsnitt med teman om fetma (...)

Det hör till god ton att man aldrig kommentera­r en annan människas eventuella övervikt. Vi bör alla också dra vårt strå till stacken för att minska den personliga skam överviktig­a personer kan känna.

Det har gått snett om vi i den offentliga debatten hellre idealisera­r fetman än framhåller de vetenskapl­igt belagda nackdelarn­a med övervikten.

Men det måste vara legitimt att i allmänna termer föra en debatt om övervikten som finländskt hälsoprobl­em. GULLKRONA. HBL har besökt Gullkrona i Nagu där paret Ilkka Herlin och Saara Kankaanrin­ta förbereder nästa säsong då Gullkrona gästhamn ska vara öppen igen.

– Det blir nog bra med Herlins, det säger jag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland