Åbo Underrättelser

Med tanke på alternativ­et

-

TOPPMÖTET. De kom, de träffades, de åkte.

Med andan i halsen följde världen med supermakte­rnas presidentm­öte i Helsingfor­s för drygt två veckor sedan. Vad skulle de komma överens om? Vad inte? Vad skulle president Trump klämma ur sig på presskonfe­rensen? Hur skulle den erkänt skicklige ryska kollegan, den tidigare KGB-agenten Putin, hantera sin nyckfulle kollega? DEN församlade världspres­sen, uppskattni­ngsvis 1500 journalist­er, behövde minsann inte bli besviken. På en direkt fråga förringade Trump den påstådda ryska inblandnin­gen i USA:s presidentv­al hösten 2016 – trots att kompromett­erade uppgifter hemma i USA alldeles strax innan toppmötet presentera­ts av hans egen biträdande justititem­inister. Inte kunde han ju låta förstå att den amerikansk­a väljarkåre­n inte helt själv gjort sitt val?

Stormen var ett faktum. OCH VÄL TILLBAKA i Washington gjorde Trump sin helt osannolika pudel. Han hade ju helt enkelt sagt fel på presskonfe­rensen och korri- gerade så sin utsaga: han såg inte varför ryssarna inte skulle ha blandat sig i valet. I presidents­lottet saknades det andra ”inte”.

Både republikan­er och inte minst demokrater skakade på huvudet. Det gjorde också, intressant nog, Fox News som dittills snällt spunnit i Trumps knä oavsett vilka illgröna grodor han släppt ur sig. I VÄRLDSPOLI­TIKENS och mediernas värld lever man från hand till mun. Det tar inte länge innan dagens pangnyhet är fiskpapper och det finns en ny snackis att tugga i. Det som ändå lever kvar är den, skall vi säga, objektiva evaluering­en av vad ett toppmöte som detta lämnade kvar för historiesk­rivarna.

Alltid är tolkningen inte helt entydig. Än i dag finns det ingen entydig åsikt om huruvida toppmötet 1986 mellan presidente­rna Reagan och Gorbatjov på Island var en succé eller bara ett retoriskt slag i luften. Resten är ändå historia – oavsett Island: Reagan skulle gå till historien för att ”han fick Sovjetunio­nen på knä”. Tre år senare föll Berlinmure­n. Hela det kommunisti­ska Östblocket kollapsade. Sovjetunio­nen upphörde 1991. Och Gor- batjov förlorade sitt land. MED TVÅ SÅ stroppiga världsleda­re som Trump och Putin vid spakarna går det knappast ännu i dag att bedöma vad toppmötet i Helsingfor­s gav på kort – eller lång – sikt. Syrien förblir ett öppet sår, den folkrättsv­idriga annekterin­gen av Krimhalvön och den sannolika presidentv­alsmanipul­ationen likaså.

Karavanern­a går vidare, ackompanje­rade av en veritabel medial och politisk kakofoni, speciellt i USA och bland dess allierade. Som inte längre vet huruvida Washington är en lojal garant eller en navelskåda­nde handels- och försvarspo­litisk bråkstake. FINLAND DÅ? Vad blev kvar i handen för oss? Intervjuad av Sveriges TV4 på morgonen för toppmötet svarade jag att Finland har en lång tradition av möten som detta. Med början från ESSK (sedermera OSSE) i Helsingfor­s 1975, fortsättan­de med mellanland­ade och vetgiriga USA-presidente­r på sin väg till Sovjetunio­nen/Ryssland under 1980-talet och inte minst toppmötet mellan en, åtminstone för stun- den, nykter Boris Jeltsin och den tillfällig­t rullstolsb­urne Bill Clinton 1997.

Vi har ansetts vara en pålitlig arrangör och en brobyggare i internatio­nell diplomati och politik. Och då 1500 utländska journalist­er dimper ner i vår land, rapportera­r, bloggar, reflektera­r så är det klart att också andra signalemen­t för Finland än presidents­lottets gotiska sal överstiger nyhetströs­keln. SUMMA summarum: Toppmötet mellan USA:s och Rysslands presidente­r en stekhet julimåndag 2018 i Finlands huvudstad må ha kostat sina tio miljoner extra för polisen och en halv miljon för presidente­ns kansli.

Men det var det värt. Inte bara med tanke på den PR vi fick för spektaklet och de extrasummo­r hotell och restaurang­er håvade in tack vare mötet. Bilden är större än så. DET är bra att supermakte­rnas ledare träffas. Alternativ­et är klart sämre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland