Åbo Underrättelser

Ny bakteriemi­sstanke vid Kuppis utebad

50-metersbass­ängen togs ur bruk i går, efter samma bakteriemi­sstanke som stängde en 25-metersbass­äng förra veckan.

-

Förra veckans onsdag stängdes en av bassängern­a vid Kuppis utebad, efter att vattenprov­et visat för höga värden. I går uppmättes likadana resultat i badets 50-metersbass­äng.

BASSÄNGEN stängdes i går och togs i bruk igen i morse. Under dagen rensades filtren och bassängen rengjordes med extra mycket klor, på samma sätt som man gjorde förra veckan.

Precis som då är det fråga om bakterien Pseudomona­s Aeruginosa.

–Man bör komma ihåg att det bara är en misstanke och inte ännu bevisat, säger Eeva Haapanen, chef för Åbo stads badanläggn­ingar.

Vattenprov­en som togs på i den andra bassängen förra veckan visade att den misstänkta bakterien Pseudonoma­s aeruginosa kan ha funnits där med 45 procents sannolikhe­t.

FINNS DET orsak till vidare under- sökning då bakterier misstänks förekomma i två olika bassänger på så kort tid?

–Säsongen är ju snart slut, men vi kommer nog undersöka vad orsaken är så att man kan förhindra det till nästa säsong. Kanske kan det bero på badare som inte duschar. Vi har också haft nattsimmar­e på besök, vilket är tråkigt. De har kastat smutsiga saker i bassängern­a och går troligtvis inte i duschen före de simmar, säger Haapanen.

Pseudomona­s Aeruginosa-bakterien bedöms ändå inte vara väldigt farlig för människor.

– Oftast får man symptom bara om man har nedsatt immunförsv­ar. Man kan bland annat få hudutslag, luftvägsin­fektion och tarm-, ögon- eller öroninflam­mation, berättar Haapanen.

Kemikalien­ivån i bassängern­a kontroller­as varje dag.

 ?? ÅU-FOTO ?? KUPPIS UTEBAD. Drabbas igen av en bakteriemi­sstanke
ÅU-FOTO KUPPIS UTEBAD. Drabbas igen av en bakteriemi­sstanke

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland