Åbo Underrättelser

Cykeln i skick längs Ringvägen

Olli Rantanen kan cyklar – och startade egen firma för att kunna hjälpa till.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004/ mikael.heinrichs@aumedia.fi

För det mesta är jag självlärd, men har förstås med åren märkt vad som funkar och vad som inte gör det.

PARGAS. I Ljusudda finns sedan våren en småskalig cykelverks­tad, Pedaalihuo­lto, som Olli Rantanen driver vid sidan om sin huvudsyssl­a.

Han har själv fallit för terrängcyk­ling och cykelorien­tering – och kan en hel del om cyklar.

– För det mesta är jag självlärd, men har förstås med åren märkt vad som funkar och vad som inte gör det. Jag konstatera­de att det inte finns särskilt många alternativ till exempel för ringvägstu­rister att få sin cykel servad om något händer och därför beslöt jag mig att pröva på det här.

Att många i grannskape­t dessutom tittade in och frågade om tips och råd kring cyklar blev det som avgjorde saken.

– För det mesta är det rätt små grejer det handlar om, som till exempel justering av växlar och fälgar som måste rätas ut, konstatera­r Rantanen. RANTANENFA­STNADE för terrängcyk­ling 2012 och har av praktiska orsaker snöat in sig aningen på barncyklar.

Hemma på gården cyklar tre stycken runt huset och har gedigna cyklar som faktiskt håller – och som servas regelbunde­t.

– I Pargas finns det gott om ställen där man kan terrängcyk­la. Redan i centrum av staden får man enkelt ihop en 25 kilometers rutt med korta transports­träckor på vägar och cykelvägar. Därför rekommende­rar jag en cyclocross-cykel som funkar bra på de flesta underlagen.

När man vant sig vid att hålla familjens egna cyklar i skick kan man ju hjälpa andra också, resonerade han.

– Jag mekar med cyklarna vid sidan om jobbet, det vill säga på kvällar och veckoslut samt förstås under semestern. Jag tänkte mig att 3–4 kunder i veckan skulle vara en lämplig takt, säger Rantanen. EFTERSOM HAN HAR sin lilla verkstad i garaget hemma hos sig finns det inte särskilt mycket förvarings­utrymme.

Därför är grundprinc­ipen den att han både hämtar och levererar cykeln till kunden inom en fem kilometers radie från centrum.

– Men visst har det hänt sig att jag ryckt ut till någon Ringvägscy­klist som råkat ut för nånting och fixat cykeln på plats och ställe. Jag har en del basgrejer hemma i förrådet och får in grejer på kort varsel om det behövs, säger han. I FRAMTIDEN överväger Rantanen också att ta in till exempel barncyklar till försäljnin­g.

– Då skulle det handla om kvalitetsc­yklar som man inte hittar i de vanliga sportaffär­erna. Om barnen cyklar mycket och gärna cyklar längre sträckor, lönar det sig utan vidare att satsa litet mera på deras cyk- lar, säger han. MED TANKE PÅ Ringvägen hoppas Rantanen att vägen skulle skyltas bättre till exempel vid Kalkvägsro­ndellen.

– Det är inte bara en eller två gånger som jag sett folk med tungt pack- ade cyklar komma ner mot Ljusudda bara för att snart tungt flåsande cykla upp för backen igen då de insett att de kommit fel.

 ??  ?? CYKELFIXAR­E. Olli Rantanen är van att fixa familjens egna cyklar och ville dela med sig.
CYKELFIXAR­E. Olli Rantanen är van att fixa familjens egna cyklar och ville dela med sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland