Åbo Underrättelser

Föraren harmist minnet

Förundersö­kningen av båtolyckan i söndags är så gott som klar. Den mindre båtens förare minns ingenting av kollisione­n.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Den mindre olycksbåte­ns förare har inget minne av olyckan. Båtens kapell kan ha skymt sikten.

Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion har nu hört den förare som skadades svårt i söndagens båtolycka öster om Innamo i Nagu.

Enligt förundersö­kningsleda­re, kaptenlöjt­nant Jari Nieminen minns han ingenting av krocken.

– Den sista minnesbild­en han har är när båten startade mot Nagu. Han kan inte förstå hur olyckan kunde hända. KAPELLET som hade dragits över aluminiumb­åten kan ha skymt sikten.

Samtidigt kan den större båtens fendrar i ställninge­n i fören kan ha hindrat den andra skepparen från att upptäcka Silver Hawken som närmade sig från babord och således var väjningssk­yldig.

– Det är många tillfällig­heter som har spelat in. Men det fråntar inte förarnas ansvar för att hålla tillräckli­g utkik, säger Nieminen. DEN TEKNISKA undersökni­ngen av båtarna är klar och i den har det inte framkommit några konstighet­er. Båtarna körde cirka 20 knop då kollisione­n inträffade.

Den större båten av modell Sea Ray 455 träffade aluminiumb­åten i aktern på styrbords sida. Båten pres- sades under Sea Rayen och gled hela vägen under kölen.

I propellern hittades rester av presenning­en.

– Här fanns ingrediens­er för ett sämre slutresult­at och det kunde ha gått mycket värre, säger Nieminen.

Föraren har fått lämna intensivvå­rdsavdelni­ngen, de två övriga som skadades i olyckan är enligt Nieminens uppgifter kvar där ännu. SJÖBEVAKNI­NGEN ska ännu gå igenom materialet från Archipelag­o VTS för att få exakta uppgifter om båtarnas kurs och fart.

När förundersö­kningen är klar går fallet till åtalsprövn­ing. Båda förarna misstänks för grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

Det var i söndags vid 16-tiden som båtarna krockade i 15-meters farleden mellan Kaskisgrun­det och Hepokari öster om Innamo.

 ?? SJÖBEVAKNI­NGEN ?? OLYCKSBÅT. Aluminiumb­åten träffades på styrbordss­ida. Tre personer i båten skadades allvarligt. Föraren har inget minne av olyckan.
SJÖBEVAKNI­NGEN OLYCKSBÅT. Aluminiumb­åten träffades på styrbordss­ida. Tre personer i båten skadades allvarligt. Föraren har inget minne av olyckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland