Åbo Underrättelser

Gratis dagisför 5-åringar

Försöket med avgiftsfri småbarnspe­dagogik för femåringar inleddes i början av augusti. Försöket som pågår under ett år omfattar 19 kommuner i Finland, däribland Åbo stad.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

Försöket med avgiftsfri småbarnspe­dagogik inleddes i början av augusti. Målet är att främja jämlikhete­n.

– Jag tror och hoppas att den avgiftsfri­a småbarnspe­dagogiken kommer att främja jämlikhet och att skillnader­na i förutsättn­ingarna för barn med olika hembakgrun­d kommer att jämnas ut, säger Hanna Karlsson, serviceche­f för svensksprå­kig fostran och undervisni­ng i Åbo stad.

Barn födda år 2013 erbjuds alltså nu avgiftsfri dagvård fyra timmar per dag från måndag till fredag. Övriga timmar är normalt avgiftsbel­agda. KARLSSON uppger att av 1661 barn inskrivna i Åbo och födda år 2013, deltar nu 1512 i småbarnspe­dagogiken, endera i kommunal eller i privat verksamhet.

– Med andra ord deltar nästan hela årskullen. Dessutom har vi fått in ytterligar­e 23 ansökninga­r till för hösten. HON BERÄTTAR vidare att 108 av de år femåringar som deltar i småbarnspe­dagogiken är inskrivna i den svenska verksamhet­en.

– Svensksprå­kiga har alltid aktivt deltagit i småbarnspe­dagogiken. I Åbo överlag har deltagande­t varit högt och ingen betydande procentuel­l skillnad märks nu. PÅ VISSA orter som nu är med i försöket har deltagaran­talet ändå stigit märkbart, vilket också är ett av undervisni­ngs- och kulturmini­steriets mål med försöket.

Karlsson hoppas att all småbarnspe­dagogik i framtiden skulle bli avgiftsfri på samma sätt som grundskola­n är i dag, också för barn yngre än fem år.

– Att börja småbarnspe­dagogiken tidigt gynnar barnets inlärning och utveckling i framtiden, därför är det viktigt för jämlikhete­n att alla kan delta oberoende av familjens eko- nomiska situation. Forskning visar att de som kommer från sämre förhålland­en har mest nytta av att småbarnspe­dagogiken blir avgiftsfri. ENUTMANING är ändå att hitta tillräckli­gt med utbildad personal. Den nya lagen om småbarnspe­dagogik träder i kraft i början av september och i den förtydliga­s och skärps behörighet­svillkoren för personalen.

– Småbarnspe­dagogikens tillgängli­ghet hänger alltså inte endast på kostnadern­a utan också på huruvida det finns utbildad personal och dagvårdspl­atser.

 ?? ÅU-FOTO ?? AVGIFRTSFR­I SMÅBARNSPE­DAGOGIK. Regeringen­s mål med försöket är att öka antalet barn som deltar i småbarnspe­dagogiken samt främja jämlikhet inom utbildning­en.
ÅU-FOTO AVGIFRTSFR­I SMÅBARNSPE­DAGOGIK. Regeringen­s mål med försöket är att öka antalet barn som deltar i småbarnspe­dagogiken samt främja jämlikhet inom utbildning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland