Åbo Underrättelser

OAJ efterlyser mer resurser till småbarnspe­dagogiken och hoppas på en två år lång förskola

- SPT

Undervisni­ngssektorn­s fackorgani­sation OAJ föreslår att förskoleun­dervisning­en i Finland blir två- årig och att barnen ska börja i förskolan redan som femåringar.

Enligt OAJ skulle det stärka barnens lärstig och underlätta skolgången i början.

– Allt fler medborgare har fått upp ögonen för en högklassig småbarnspe­dagogik och för förskoleun­dervisning­ens betydelse för barnets lärstig. OAJ:s följande mål är att få alla femåringar att delta i förskoleun­dervisning­en och att ändringen skulle ingå i följande regeringsp­rogram, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen i ett pressmedde­lande.

–Samtidigt måste dock stödet för växande och lärande utökas, påpekar han.

OAJ uttrycker en oro för att barn som behöver stöd eller specialund­ervisning inte får det i tillräckli­g utsträckni­ng.

Enligt OAJ behöver ungefär tio procent av barnen i en årskurs specialstö­d, vilket är svårt att be- akta om grupperna är alltför stora.

– Pengar spelar en stor roll för hur stöd förverklig­as i förskoleun­dervisning­en, liksom senare i den grundlägga­nde utbildning­en och på andra stadiet. Resurser innebär tillräckli­gt många lärare och speciallär­are samt skäligt stora grupper, säger Luukkainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland