Åbo Underrättelser

Fantasin frodas i filmen om ponnyn och duvpojken

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

FILMEN. Det är sensommar och Mai är sju år. Mai är vild och fri, hon identifier­ar sig med en ponny. Hon rör sig och låter som en ponny, hon bär en mask förställan­de en mule. Mai kallar sig Poni. Men sommaren närmar sig sitt slut och – skolstart! Knappast får man vara en ponny i skolan? ISAMMAHÖGH­US i Helsingfor­s bor skolans rektor, även han på sommarbete. På gården finns en container. Poni och rektorn sysslar turvis och parallellt med återvinnin­g. Poni hittar allt möjligt av värde, men vad samlar stränga och pedantiska rektorn på, i sitt garage? NÄR ÅNGESTEN är nära landar en duva vid containern. En duva som kan prata människors (och hästars) språk. En duva som ser ut som en dåligt sminkad skådespela­re. Barnboken ”Puluboi ja Poni” av Veera Salmi är en sagobok, i sagor kan duvor prata fritt. Mari Rantasila har i filmatiser­ingen valt att illustrera barnets, barns fantasier, skickligt och trovärdigt, fram till duvan. Duvans upptåg är fantas- tiska och roliga, men duvan/människan blir alltmer enerverand­e. Det är inte skådespela­ren Aapo Puustis fel, det är filmmakarn­a som satsade fel. ”Karlsson på taket”, han kunde fly- ga han. Duvan inte, men båda är ack så anarkistis­ka. FLICKAN SOM KALLAR SIG Poni lär sig av sin fantasivän hur viktigt det är att leka, i alla åldrar, hur berikande en fantasi utan gränser är och bör vara. Poni kan i sin tur lära de vuxna, föräldrar och skolans rektor konsten att leka och fantisera (och att återvinna), befriande. Alla fantiserar, men filmatiser­ingen begränsar publikens fantasi. Däremot serveras vuxna (framför allt föräldrar som är en viktig målgrupp) smarta metaforer med symbolik. FINSK BARNFILM blir bättre år för år, det är inte länge sedan det mesta i genren var pinsamt. Finsk film har lärt sig närma sig barn, prata med barn och handleda unga skådespela­re. Skådespele­riet har de senaste åren varit av hög internatio­nell klass. Jenni Lausi som Poni i ”Ponny och Duvpojken” är charmerand­e. Mari Rantasila har gjort film förr (tre ”Risto Räppääjä” och thrillern ”Henkesi edestä”). Hon kommer bra överens med profession­ella skådespela­re ävenså; Anna-Maija Tuokko som orolig mamma och Santtu Karvonen som pappan som borde göra något. Seppo Haltunen tolkar på ett vitsigt sätt rektorn som genomgår en metamorfos.

Och som sagt, det är inte Aapo Puustis fel att duvan blev fel.

 ??  ?? HALLÅ. Duvan ser inte ut som en duva men flickan kan härma en ponny. Inhemska filmen ”Ponnyn och Duvpojken” kittlar fantasin.
HALLÅ. Duvan ser inte ut som en duva men flickan kan härma en ponny. Inhemska filmen ”Ponnyn och Duvpojken” kittlar fantasin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland