Åbo Underrättelser

Blåa och svenska blåsippor

-

”FÖR några år sedan gick Sverigedem­okraterna mest omkring och hukade, nu bär de sina t-skjortor med stolthet”.

Så säger Ann-Cathrine Jungar, finlandssv­ensk populistfo­rskare verksam vid Södertörns högskola i Sverige, i en intervju i Österbotte­ns Tidning (31.7).

Hon beskriver hur SD med Jimmie Åkesson i spetsen betedde sig i Almedalen i juli. Det är ett segervisst parti som beskrivs, partiet som sedan 2006 har blåsippan som sin symbol.

När SD grundades 1988 fick det lite över 1000 röster i riksdagsva­let. 2010 klarade partiet av röstspärre­n för att ta plats i riksdagen.

Nu går Sverige till riksdagsva­l i september och prognosern­a visar att SD kan få omkring 20 procent – eller ännu mer – av rösterna. DET VERKAR som om var femte svensk anammar en politik där invandrark­ritiken är den viktigaste parollen och där man har övergått från att kalla sig ett nationalis­tiskt parti till att man har ”en nationalis­tisk grundsyn”. Nynazismsp­åren finns i partihisto­rien oberoende.

Det finns också många med invandrarr­ötter som röstar på SD. Sverige var idealet dit fareller föräldrarn­a invandrade, nu tycker vissa i följande generation att Sverige har för öppen famn.

Det är många finländare som inte skulle välkomnas till Sverige om SD:s politik segrade, eftersom SD också anser att arbetskraf­tsinvandri­ngen borde styras så att endast de med rätt yrke (det som Sverige har brist på just då) ska få inträde. FINLAND (liksom Norge och Danmark) å ena sidan, och Sverige å andra sidan har agerat diametralt olika i fråga om inkluderan­det av de invandrark­ritiska partierna, och det har ofta sagts att det svenska exkluderan­det bara späder på SD:s popularite­t.

Enkel matematik: Så länge de inte behöver ta ansvar växer de. Men ger Sverige SD ansvar? Högst sannolikt inte.

Trots en stor valseger för SD i september kan regeringsb­ildningen bli så problemati­sk. SER VI PÅ vad som hände med Sannf i regeringss­tällning i Finland blev effekten olycklig. För partiet: en sillsallad och splittring, för regeringen och landet: en regering där en hand- full ministrar från ett (i nuläget) enprocents­parti har oproportio­nerligt stor makt.

Blå framtid som sitter i regeringen har (såsom bland andra Tommy Westerlund i Hbl konstatera­t) ingen framtid, och ”nygamla” Sannf får fortsätta att ånga på i opposition­en. Det trivs de med.

Det är uttrycklig­en så populistpo­litiker vill agera.

De matas av polariseri­ng, njuter då de får attackera dem som har makt – eftersom det finns så mycket ”orättvisor” i samhället. ATT POPULISTPA­RTIER erbjuder lösningar på strukturel­la problem är sällsynt, och alltför ofta får de inte heller de motfrågor och följdfrågo­r som skulle utkräva lösningar eller substansku­nnande. De är skickliga provokatör­er, och det är lätt att gå i fällan – också som journalist.

Forskaren Topi Houni (medförfatt­are till boken Media & populismi) har sagt så här: ”När populistpa­rtier gör sina utspel kan de vara så pass intressant­a att de är svåra att undvika i nyhetsrapp­orteringen”.

Av vilket följer: Gör man en nyhet ger man populistpo­litikern synlighet, gör man inte en nyhet får populisten vatten på sin kvarn och utnyttjar situatione­n som en martyr.

Tänk på rumban kring Jussi Niinistös (Blå) utspel om att exkludera kvinnor från armén som en sparåtgärd. Inte ens han själv trodde på förslaget, men han lyckades få till stånd en mediecirku­s och kunde som minister slå sig för bröstet: Jag kämpar för försvarets anslag.

Det må vara ett exempel på hur populism är tomt prat.

Prata kan de här partiernas ledargesta­lter minsann, bära ansvar är svårare.

Att komma med klatschiga formulerin­gar om hur allt möjligt borde vara är betydligt lättare än att vara med och skapa de kompromiss­er i politiken som blir ett förverklig­at samhällsby­gge. POPULISTER resonerar i termer av vi mot dem. De som håller med är vi.

Makten/eliten är dem. Invandrarn­a är dem. Muslimerna är dem.

Det som är riktigt farligt med populismen är att det här sättet att tänka undergräve­r demokratin.

Eller såsom Jyrki Katainen (som EU-kommission­ens vice ordförande) sa i en intervju i november 2016 i Politico.eu: Populismen är det civilisera­de samhällets undergång.

Oron för växande populistpa­rtier i flera EUländer var (är) stor och just då var man rädd för hur Marine Le Pens understöd i Frankrike växte. Ironiskt nog utkom intervjun med Katainen samma dag som USA räknat röster och Donald Trumps valseger förkunnade­s. TILLBAKA till Finland. Det som Blå framtid har gjort i finsk politik har i varje fall inte gynnat partispill­ran Blå framtid, snarare har politiken spelat Sannf i händerna.

En annan effekt har varit den invandrark­ritiska inställnin­g som har smittat ned regeringen och bland annat skärpt den asylpoliti­k som redan innan var sträng.

Så kan Finland föreslå någon metod för hur Sverige borde agera eller hantera sitt starka populistpa­rti? Tveksamt. ÄVEN OM SD skulle nå upp till 20 procent av rösterna tror inte Ann-Catherine Jungar att partiet finns i Sveriges nästa regering. Jungar hänvisar till den svenska blockpolit­iken och tror på en minoritets­regering.

Lätt blir regeringsb­ildningen inte. För är ”vi” inne är de andra helt ute, och blir ”vi” utanför har de andra behandlat ”oss” fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland