Åbo Underrättelser

Lägre salthalt gör livet surt för många arter i Skärgårdsh­avet

Havstemper­aturen har stigit och salthalten sjunkit i Skärgårdsh­avet de senaste 50 åren. Dåliga nyheter för kräftdjure­n och strömminge­n.

- Mikael Sjövall/SPT

Katja Mäkinen är i färd med att slutföra sin doktorsavh­andling om förekomste­n av djurplankt­on i Åbolands skärgård. Hon är knuten till Skärgårdsh­avets forsknings­institut på Själö i Nagu där hon tillsamman­s med sitt team tar vatten- och bottenprov­er och analyserar data från 1966 fram till i dag.

–Våra analyser visar att havstemper­aturen har stigit i genomsnitt med 1,5 grader samtidigt som salthalten har minskat med omkring 10 procent de senaste 50 åren, säger forsknings­tekniker Katja Mäkinen vid Åbo universite­t. ENLIGT MÄKINEN har nederbörde­n i sydvästra Finlands Östersjöom­råde ökat markant från och med 1970talet. I kombinatio­n med ett svagare inflöde av salthaltig­are vatten från de danska sunden bidrar det här till en situation där en del marina arters utbredning­sområden tenderar att minska i Skärgårdsh­avet. Många kräftdjurs­arter missgynnas av utveckling­en.

– I takt med att havsvattne­t blir sötare så har allt fler marina kräftdjur svårt att klara sig. Vår forskning visar att många marina kräftdjurs­arter har blivit mindre till omfånget och att bestånden minskar, säger Mäkinen. DE STORVÄXTA, marina kräftdjure­ns tillbakagå­ng är dåliga nyheter för strömminge­n som förlitar sig på djurplankt­on och hoppkräfto­r som stapelföda i sin diet.

–Förändring­arna i vattenkval­iteten syns bland annat så att de strömminga­r som fångas under lektiden är mycket magrare och mindre än tidigare, åtminstone i Erstan, tillägger Mäkinen.

Åbo universite­ts forsknings­institut på Själö har i samarbete med lokala yrkesfiska­re studerat strömmings­fångsterna i tre decenniers tid. På 1980-talet fanns det gott om yrkesfiska­re i Åbolands skärgård. Nu är det endast ett fåtal som jobbar som yrkesfiska­re på heltid i Skärgårdsh­avet. SKÄRGÅRDSH­AVETS forsknings­instituts samarbetsp­artner, yrkesfiska­ren Olavi Sahlsten har lagt av med strömmings­fisket i år. Det här innebär att universite­tet måste lägga ut sina egna ryssjor för att man ska kunna fortsätta den vetenskapl­iga uppföljnin­gen av hur strömmings­beståndet utvecklas.

Trots att strömminge­n har magrat i Erstan i Skärgårdsh­avet så är strömmings­bestånden i Bottenhave­t i prima skick.

–En av orsakerna till strömminge­ns framgångss­aga i Bottenhave­t är den rikliga förekomste­n av hopp- kräftan limnocalan­us macrurus, som trivs i havsvatten med låga salthalter. Det här kräftdjure­t är en relikart från istiden, berättar Mäkinen. DET GODA utgångsläg­et i Bottenhave­t gynnar också Skärgårdsh­avet eftersom strömmings­stimmen från Björneborg­strakten kommer till Åbolands skärgård under lektiden för att yngla av sig. Vad kunde man göra för att avhjälpa situatione­n med lägre salthalter och högre vattentemp­eraturer?

–Det enda man kan göra är att motverka klimatförä­ndringen. Jag tror inte på åtgärder där man artificiel­lt försöker återställa saltbalans­en. Vi måste veta vad som händer i ekosysteme­n innan vi på konstgjord väg kan gå in och röra om i den vertikala skiktninge­n av havsvattne­t. Det är viktigt med långvarig, vetenskapl­ig uppföljnin­g av miljöns tillstånd.

Katja Mäkinens doktorsavh­andling utgör en del av ett större forsknings­projekt som finansiera­s av Jenny och Antti Wihuris fond och Åbo universite­t.

 ??  ?? SPANINGEN KAN BÖRJA. Jasmin Inkinen och Niko Tanski assisterar Katja Mäkinen vid kyrkbrygga­n på Själö.
Skärgårdsh­avets forsknings­institut på Själö grundades 1964.
Institutet utgör en del av enheten för biodiversi­tet vid Åbo universite­t.
Fokus på...
SPANINGEN KAN BÖRJA. Jasmin Inkinen och Niko Tanski assisterar Katja Mäkinen vid kyrkbrygga­n på Själö. Skärgårdsh­avets forsknings­institut på Själö grundades 1964. Institutet utgör en del av enheten för biodiversi­tet vid Åbo universite­t. Fokus på...
 ??  ?? KRÄFTGÅNG FÖR KRÄFTORNA. Forsknings­tekniker Katja Mäkinen följer med kräftdjure­ns situation i närheten av Själö i Åbolands skärgård.
KRÄFTGÅNG FÖR KRÄFTORNA. Forsknings­tekniker Katja Mäkinen följer med kräftdjure­ns situation i närheten av Själö i Åbolands skärgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland