Åbo Underrättelser

Fångsten av småvilt minskade i fjol

Fångstmäng­derna för järpe, ripa, orre och tjäder var mindre i fjol än år 2016, meddelar Naturresur­sinstitute­t Luke.

- SPT ÅU

Skogshönsf­åglarnas bestånd uppvisar en tydlig minskning, enligt Naturresur­sinstitute­t Lukes jaktstatis­tik över fångstmäng­derna för småvilt.

Fångstmäng­derna för järpe, ripa, orre och tjäder var mindre i fjol än år 2016. Enligt Luke har trenden varit nedåtgåend­e redan tidigare.

–På några år har fångsten av orre minskat med två tredjedela­r och fångsten av tjäder halverats, säger fors- kare Leena Forsman från Luke i ett pressmedde­lande.

– Många av de jägare som deltog i statistike­nkäten berättade att mängden småvilt var liten, särskilt mängden skogshönsf­åglar. Därför jagade de inte varje år eller beskattade beståndet måttligt. ENLIGT LUKES jaktstatis­tik var ändå fångsten av sjöfågel, till exempel gräsand, knipa och kricka, lika stor år 2017 som året innan. Fångsten av hare och mårdhund minskade en aning.

Det finns cirka 200 000 jägare i Finland varje år. De senaste tre åren har antalet jägare varit så gott som oförändrat.

Lukes jaktstatis­tik baserar sig på en enkät som skickades ut till över 5 000 jägare. Cirka 60 procent av dem svarade på enkäten. Helikopter­flygningen äger rum idag klockan 8–18 ovanför öarna Runsala, Hirvensalo, Satava och Kakskerta. Den genomförs enbart om vädret tillåter.

Syftet med kontrollen är bland annat att hitta tecken på om elnätets isolatorer har föråldrats och om de därmed måste förnyas.

– Under juli månad har bristfälli­ga isolatorer i nätverket förorsakat en del strömavbro­tt vid de här områdena. För att förebygga liknande felaktighe­ter undersöker vi därför tillstånde­t av områdets isolatorer i sin helhet. Utgående från de observatio­ner som vi gör under kontrollfl­yg- ningen gör vi sedan upp en reparation­splan, säger Jari Lepistö, underhålls­chef för Åbo Energis elnätverk.

Åbo Energi har separat informerat näringsidk­are vars djur betar på områdena där flygningen äger rum, samt aktiva invånarför­eningar på området.

 ??  ?? GRANSKNING. Åbo Energi undersöker elnätverke­ts isoleringa­r med helikopter idag.
GRANSKNING. Åbo Energi undersöker elnätverke­ts isoleringa­r med helikopter idag.
 ??  ?? STATISTIK. Fångsten av skogshönsf­åglar minskade i fjol.
STATISTIK. Fångsten av skogshönsf­åglar minskade i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland