Gör tapeter med200 år gammal teknik
Tapetmuseum, konst, mera järnvägshistoria och god mat möter ÅU i det sista stoppet på rälsen.
Åbo har en stark konkurrent i kategorin ”staden med den fulaste tågstationen av alla” – Toijala.
I halvsovande tillstånd i tåget lägger man kanske inte märke till den. Fullt vaken gör man det. Varför en mörkbrun tegelbyggnad?
Men vi lever med det och tar oss in mot stan. DAGENSFÖRSTA stopp är tapetmuseet. Det, samt järnvägsmuseet, är de två sevärdheter som alla jag träffar i dag rekommenderar för turister.
Jag ser inte ingången där jag parkerar bilen och vandrar därför fel väg runt det massiva, slitna trähuset.
Runt kröken flyter Nahkialanjoki som utmynnar i sjön med samma namn. Här finns ett avkopplande promenadstråk och en del av Näkymä 2018-utställningen som ordnas på orten för sjätte gången i år. JAG PASSERAR en tegelbyggnad med taket och största delen av väggarna bortrivna. Bakom den finns ytterligare en byggnad.
Några skogsdjur stirrar på mig från väggen.
Tursamt nog håller de rosa hjärtan i sina tassar.
Målningarna, också de en del av utställningen, fascinerar också två asiatiska kvinnor som plötsligt dyker upp bakom mig. En stund står vi tysta bredvid varandra, sedan försöker jag inleda en konversation, men det leder bara till att kvinnorna försvinner lika kvickt som de dök upp. PÅ ANDRA SIDAN ån går en äldre man med en rygg som påminner om Harry Potters när Voldemort tvingar honom att buga.
Han stannar och står stilla ett tag, samtidigt som han gestikulerar för sig själv. Sedan fortsätter han i maklig takt. TILL SIST HITTAR jag museets dörr som är öppen. En vit planka blockerar öppningen.
På väggen står en uppmaning om att ringa ett visst telefonnummer om man har frågor. Jag ringer, och får bekräftelse på att det är okej att gå in. KANSKE ÄR det den kvävande hettan som spökar, kanske är det den underbara tystnaden. Men jag känner mig välkommen.
De två plastiga arbetsklädda dockorna i människostorlek som stirrar tomt ut i luften har knappast med saken att göra. DOCKORNAVISAR hur fabriksarbetarna såg ut när tapetfabriken grundades, år 1930. Mannen som vaktar den gamla tapetpressen – museets allra första, tillverkad i slutet av 1800-talet i Dresden, Tyskland – i all evighet framöver ser både smut-
sig och uttråkad ut.
Det är stor skillnad på dockorna och de verkliga människorna som figurerar på ett förstorat fotografi på väggen. De ser stolta och lyckliga ut. FAMILJEBOLAGET Pihlgren ja Ritola är fortfarande verksamma med sin tapetfabrik, som ligger i byggnaden intill museet.
De gör tapeter med en unik, nästan 200 år gammal tryckteknik som kallas rotationsteknik. De har egna mönster, men gör även tapeter som designats av bland annat Rut Bryk, Yki Nummi, Erik Bruun, Lisa Johansson-Papen, Birger Kaipiainen och Annikki och Ilmari Tapiovaara.
EN ORSAK TILL att tapetfabriken grundades just här kan vara de goda kommunikationerna med Valkeakoski vars pappersfabrik grundades redan på 1800-talet.
– Därifrån kom allt papper förr, säger Sofia Welling som jobbar vid fabriken.
Hon svarade i telefon tidigare och berättar att museet har få gäster, men oftast åtminstone någon varje dag under sommaren.
Welling berättar att deras äldsta tapeter görs för hand av tyg som andas och passar speciellt bra till äldre hus, exempelvis herrgårdar. TAPETERNA KÖPS av privatpersoner, och exporteras utomlands, mest till Centraleuropa. De har även an-
vänts i flera filmer.
De mest kända är kanske finska ”Okänd Soldat” och ”Florence Foster Jenkins” (från år 2016 med Meryl
Streep och Hugh Grant). I höst kommer tapeter från tapetfabriken att synas i ”Christopher Robin”, en film baserad på böckerna om Nalle Puh.
VI KIKAR IN i den öde fabriken, vars personal har semester just nu. Hit brukar turisterna inte ha tillträde, men det är möjligt att ordna ifall någon är nyfiken.
Welling visar den tiotals meter långa delen där tapeterna brukar hänga på tork. Utrymmet visar att det är frågan om en rätt stor produktion.
I ett hörn står några färgpytsar med röd och blå färg.
– De koboltblåa och de klarröda färgerna är våra signaturfärger, säger Welling. JAG LÄMNAR tapetmuseet med en känsla av att jag vill komma tillbaka.
Kombinerat med Näkymä-utställningen, det fina vädret samt ett besök till tapetfabrikens butik som ligger några hundra meter bort är det en lagom kulturellt ansträngande och intressant upplevelse. MAGEN SKRIKER efter mat och jag styr kosan mot centrum. Till skillnad från Loimaa och Humppila har Toijala en tydlig kärna – eller åtmins-
tone känns det så för den som besöker staden.
Det är aningen knepigt att svänga rätt på båda sidorna om bron som korsar tågspåren.
Gps:n säger en sak, verkligheten en annan. Det går bra senare på dagen, men just nu är jag så hungrig att jag lämnar den kvava bilen och går till centrum. JAGHARLÄST på sociala medier att Toijala är en trevlig stad att bo i eftersom allt är på gångavstånd – både större livsmedelsaffärer och restauranger, caféer samt barer.
Det visar sig stämma. Det är en liten ort, men det känns som om alla får rum här.
JAG VÄLJER en restaurang endast eftersom den har den trevligaste uteterassen.
Personalen är trevlig den också och upplyser mig genast om att den stekta strömmingen nästan är slut, men att den ersätts med fiskbullar.
Inte kanske det jag tänkte mig, men okej, det är buffé med ovanligt färska och välsmakande grönsaker – och en låda med färska ananasskivor. ETT GLATT och rejält förfriskat damgäng klampar in.
– Öl tar vi väl till lunchen, ropar den ena.
Jag roffar hastigt åt mig de finaste strömmingarna som finns kvar.