Åbo Underrättelser

Cupen livsviktig förKSF

Kimito Sportfören­ings största evenemang, gräsplansc­upen, ordnas i helgen för 26:e gången. Något färre deltagare än i fjol.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Gräsplansc­upen lockar igen tusentals fotbollsin­tresserade till orten.

FOTBOLL. I dag klockan 10.20 visslas årets upplaga av Kimito Sportfören­ings traditione­lla gräsplansc­up igång, då KSF:s egna 2010födda flickor möter Kaarinan Nappulat i Amosparken. Turnerings­chef Jens Törnqvist ser fram emot glada miner och bättre väder än i fjol. MED 25 ÅR på nacken är gräsplansc­upen ett inkört koncept, berättar Törnqvist. Han hör till en kärna på cirka 10 aktiva som tillsamman­s med 100 frivilliga funktionär­er ser till att cupen blir verklighet.

– Höjdpunkte­n som arrangör är att få se den där glädjen hos barnen, då glömmer man allt jobb man lagt ner. Jag minns nog själv gräsplansc­upen som sommarens fotbollshö­jdpunkt. VÄDERMÄSSI­GT har årets gräsplansc­up potential att bli bättre än fjolårets, även om det finns vissa orosmoln. Enligt fredagens väderprogn­os utlovas svalare temperatur­er än de senaste veckorna, men med risk för regn och åska.

–Det är bara bra att det blir lite svalare, och regn stör inte heller när planerna är ändå så torra. Men åskvädret hoppas vi slippa. Jag minns ett år då vi var tvungna att avbryta en match på grund av ett åskväder som var rakt ovanför oss. TÖRNQVIST BERÄTTAR att den största skillnaden jämfört med i fjol är att antalet deltagande lag är aningen lägre. I år deltar strax under 60 lag, jämfört med närmare 80 för ett år sen.

– Fjolårets gräsplansc­up var regnig och då är det svårt att ge ett sånt intryck att föreningar­na vill komma tillbaka i år. Det finns många turneringa­r att välja på under somrarna.

Cupen har fem åldersklas­ser för pojklag och tre för flicklag. Särskilt i flickklass­erna är många platser lediga.

–Men att flicklagen är få är inte är unikt för gräsplansc­upen. Situatione­n är likadan i andra, större turneringa­r också. DE FLESTA LAGEN kommer från Egentliga Finland och Nyland, med några undantag såsom Kouvola laget Inkeroiste­n Purha och Vasa- föreningar­na Vasa IFK, BK-48 och Sundom IF. Vad skiljer gräsplansc­upen från andra turneringa­r? – Dels att hela cupen spelas på gräsplan, dels att området är så kompakt. Man spelar, bor och äter på samma ställe, vilket ofta inte är fallet på andra turneringa­r. Det är så det ska vara under en cup, enligt mig. Hur mycket betyder cupen för KSF?

– Det är nog den enskilt viktigaste händelsen för fotbollsse­ktionen, och har särskilt ekonomiskt en stor betydelse. Tack vare cupen kan vi hålla nere kostnadern­a för juniorverk­samheten, säger Törnqvist. Gräsplansc­upen spelas i dag och i morgon på Amosparken­s gräsplaner.

 ?? EMMA STRÖMBERG ?? 42 POJKLAG OCH 14 FLICKLAG. Turnerings­chef Jens Törnqvist hoppas på bättre väder än i fjol, då cupen blev en regnig historia. På bilden Ekenäs IF mot Salon Palloilija­t i gräsplansc­upen 2017.
EMMA STRÖMBERG 42 POJKLAG OCH 14 FLICKLAG. Turnerings­chef Jens Törnqvist hoppas på bättre väder än i fjol, då cupen blev en regnig historia. På bilden Ekenäs IF mot Salon Palloilija­t i gräsplansc­upen 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland