Forskare tar fram mer fakta omdammkvalster - ett verkligt eller inbillat problem?
Forskare ska ta reda på om husdammskvalster finns i Finland.
Under de senaste åren har ett flertal forskare hävdat att husdammskvalster knappt existerar på våra breddgrader.
I höst ska frivilliga finländares sängar undersökas för att reda ut om dessa mikroskopiskt små spindeldjur bor i våra hus eller inte. DET ÄR EN GRUPP forskare vid Allergi-, Hud- och Astmaförbundets forskningsenhet Södra Karelens allergi- och miljöinstitut som ska utreda om husdammskvalster i Finland är en myt eller ett verkligt problem.
– Enligt en undersökning, som ännu inte har publicerats, uppsöker många finländare läkarvård på grund av symtom som de förknippar med husdammskvalster. Det ska bli spännande att utreda vad symtomen verkligen beror på, ifall det visar sig att vi inte har kvalster i Finland, säger forskningsassistent Tiina Vitikainen. FORSKARNAHAR efterlyst frivilliga undersökningsdeltagare som bor i vanliga hög-, rad eller egnahemshus i Åbo, Helsingfors och i området kring Imatra och Villmanstrand.
– Vi söker inte personer som har symtom, utan avsikten är att ta reda på om och i vilken utsträckning som kvalster över huvud taget finns i Finland.
– I Helsingfors har vi till och med lite för många frivilliga, i Åbo nästan tillräckligt många, men i Imatra-Villmanstrandtrakten har intresset varit svalare, säger Vitikainen. PROVERFRÅN undersökningsdeltagarnas sängar kommer att tas från augusti till oktober, men resultaten publiceras först på nästa års sida. Ett krav för att få delta i undersökningen är att man inte har dammsugit eller vädrat sin madrass på en månad och att den är minst ett år gammal.
Forskargruppen kommer att dammsuga sängen i några minuter, mäta lufttemperaturen och -fuktigheten och be den frivilliga att fylla i en enkät.
– Kvalstren trivs bäst i sängar och ibland i gamla soffor. Om man har stora problem med kvalster kan det löna sig att byta ut hela sängen. Det finns också speciella sängkläder som inte släpper i genom kvalster, men det saknas forskning som skulle stö- da att de verkligen minskar allergikernas symtom. ÄR KLASSISKA KNEP som vädring i minst -18 grader, 60-graders tvätt, solsken och dammsugning effektiva metoder för att få bukt på kvalster?
– Genom att dammsuga upp döda kvalster, hudflagor och andra partiklar minskar du mängden allergener. Solsken, värme och kyla dödar kvalstren, men frågan är om vi i Finland över huvud taget behöver dessa åtgärder, säger forskningsassistent Tiina Vitikainen. I TROPISKA och subtropiska länder är det vanligt att husdammskvalster förorsakar atopiska hudutslag, irritation i luftvägarna och i ögonen, trötthet, allergisk snuva samt astma. I Finland är kvalsterallergi däremot ovanligt och har inget att göra med dammallergi, trots att de vanligtvis förväxlas med varandra.
De allergiska symtom som man tror beror på kvalster, kan enligt Vitikainen i själva verket bero på pollenallergi, husdjur eller andra allergiska reaktioner. Hon avråder ändå folk från att isolera sig från allergener såsom husdjur.
– Husdjurens inverkan på allergier och förekomsten av kvalster är ganska svår att sätta fingret på, men enligt vissa studier kan katter lindra symtom från kvalster och hindra allergin från att bryta ut, säger Vitikainen. DET ÄR OCKSÅ SVÅRT att ta reda på hur eventuella kvalsterbestånd kan ha hamnat i finländska hem, men först ska forskarna ta reda på om husdammskvalster ens existerar i vårt land.
– Om man har varit på resa kan kvalstren följa med kläderna. Fågelbon och lantbruksmiljöer är andra platser där kvalster kan trivas.