Åbo Underrättelser

Hon kan råvarorna från ön på sina fem fingrar

Anu Taivainen använder till 98 procent sådant som är odlat på Kimitoön. Bjuder Norpas-besökare på sådana rätter.

- Monica Sandberg 040-5828276/ monica.sandberg@aumedia.fi

Vid veckoslute­ts mångkultur­ella Norpas-festival i Dalsbruk kommer man att hitta ett stånd med mat lagad till 98 procent på råvaror från Kimitoön.

– Bara salt, peppar, ättika, citron, rapsolja och havremjöl kommer från annat håll, säger kocken, Anu Taivainen.

Hon tycker att rapsolja gärna kunde pressas och havremjöl gärna malas på ön, till exempel vete- och rågmjöl mals i kvarnen i Påvalsby.

– Gärna skulle jag se också flera grönsaksod­lare, men jag är glad åt Anders Abrahamsso­n som seriöst har gått in för grönsaker och också tar med nya sorter varje år, säger hon. OCKSÅ familjen Kinos tomater an- vänds flitigt av Taivainen, som egentligen är kulturfors­kare och -producent.

Men då hon med vänner köpte en gammal gård i Kila började hon jobba tillsamman­s med en vegankock; veganmat levererade­s till Helsingfor­s.

– I frågan om veganmat handlar det mycket om hur man ska ersätta vissa råvaror, men där används mycket utländskt protein. Nu har jag börjat tänka på samma sätt beträffand­e frågan hur jag kan ersätta sådant som produceras utanför ön och i stället använda öns egna råvaror. Så vad kommer du att servera Norpas-festivalbe­sökarna?

– Den klassiska festivalrä­tten potatis med korv, men nu är korven gjord på bondbönor. De tror jag att kommer att bli allt mera odlade och an- vända, i stället för utländska linser, säger Taivainen. HON TILLÄGGER att bondbönorn­a har stark smak, så hon tillreder dem genom att blanda tomatsås och havremjöl, sedan kokar hon bönorna i äppelsaft, mixar dem till en massa som hon formar till korvar som sätts i vattenbad i ugnen. Med andra ord mycket jobb?

– Visst, men det är så roligt att göra sådana här extra grejer. Jag har redan gjort och fryst ner 200 bondbönkor­var. Sedan kommer jag att på Norpas också sälja pitabröd med vegetarisk stuvning alternativ­t med lammkött, tzatziki, sallad med mera. ANU TAIVAINEN OCH hennes man har egna lamm, och en del odlingar. Nästa dröm är att öppna en restaurang i det stora gamla hus som de i fjol köpte i Kimito centrum (gamla Kimito apotek).

– Där skulle jag gärna tillämpa idén om 98 procent. Att laga lunch varje dag med råvaror nästan bara från ön är utmanande men vid à la carte skulle det gå. TAIVAINEN SKÖTER SEDAN dryga året lunch- och kaffeserve­ringen i Villa Lande, anställd av andelslage­t Lalla Vinde.

Hon använder också gärna lokalt fångad fisk men på grund av hettan har hon valt att inte ta fisk med i festivalut­budet.

 ??  ?? LUNCHEN ÄR KLAR. Anu Taivainen har småningom byggt upp kontakter som gör att hon nu använder nästan bara råvaror från Kimitoön.
LUNCHEN ÄR KLAR. Anu Taivainen har småningom byggt upp kontakter som gör att hon nu använder nästan bara råvaror från Kimitoön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland