Åbo Underrättelser

Wyatt Earp

-

är svaret på förra lördagens profil. Hette också Berry i förnamn. Föddes den 19 mars 1848 i Monmouth i Illinois i USA. Välkänd amerikansk sheriff, spelare och saloonägar­e. Deltog i den berömda revolverdu­ellen vid O.K Corral i Tombstone 1881. Wyatt Earp dog i Los Angeles den 13 januari 1929. ningom mycket populär i sitt nya hemland.

Rex intressen är mer kända. Han tyckte om konst och kultur. Rex läste böcker, främst historiska verk. Och han målade tavlor. Två av dem har överlevt till vår tid och finns i Tyskland.

Vidare var han en begåvad silversmed. Det uppges att det är han som har tillverkat den största delen av den helige Adalberts magnifika silverkist­a, som finns att beskåda i domkyrkan i Gniezno.

Det här var säkert saker som han fick mer tid att syssla med då han blivit äldre. När han var ung hade han många andra uppgifter att lösa.

År 1592 fick han till exempel reda på att han blivit kung i ett land till! Han måste resa dit. Det gjorde han på hösten 1593.

Beskedet innebar naturligtv­is även en förändring för vår Profil. Hon blev drottning i ett land till och fick lov att följa med på resan.

Den 30 september 1593 anlände de till Stockholm. För Rex var det här inte någon stor omställnin­g. Han hade levt i Sverige till dess han blev 21 år gammal.

Men för vår Profil var allting nytt och främmande. Hon var övertygad katolik. Nästan alla hon mötte var protestant­er. Det blev en frontalkro­ck mellan två religioner, som vid den här tiden stod i skarp motsättnin­g till varandra.

Och det blev en krock till. Den ägde rum mellan vår Profil och den svenska änkedrottn­ingen Gunilla, som Rex styvmor och änka efter hans avlidna pappa.

Vid den här tidpunkten hade vår Profil hunnit bli 20 år gammal. Gunilla var 25. Det var alltså två relativt unga kvinnor som hamnade på kollisions­kurs med varandra.

Gunilla hade varit drottning i Sverige i sju år och vant sig vid sin högt uppsatta position. När hon nu tvingades lämna slottet tog hon med sig allt som hon ansåg var hennes. Det var det mesta.

Hösten drog in över landet med regn och rusk. Vår Profil hamnade i ett obekvämt slott med kala rum, som Gunilla tömt på en mängd inventarie­r. Därför blev hennes besök i Sverige kanske inte så lyckat.

I juli 1594 reste vår Profil och Rex hem igen. Om man nu kan tala om ”hem” eftersom de var kunglighet­er i två länder.

Det som kom att prägla vår Profils liv var det här med barnafödan­det. Det blev en tung plikt för henne.

År 1593 fick hon en dotter, som bara blev sex år gamma. År 1594 födde hon en dotter som dog kort efter födseln. År 1595 fick hon sonen Vladislav, som senare blev kung i Polen. År 1596 fick hon en flicka som blev knappt ett år gammal.

Och år 1598 tog det slut. Då födde vår Profil en dotter som dog vid födseln. Samtidigt dog hon själv i barnsäng, bara 24 år gammal.

Vår Profil är en av Sveriges minst kända drottninga­r. Hon var bara drottning i Sverige i 5 år. Och av den tiden bodde hon bara här i lite drygt ett halvår.

Vem var hon?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland