Åbo Underrättelser

Leran kan ställa till med problem

» Lerjorden misstänks innehålla sulfider som vid kontakt med syre kan leda till både miljö- och byggnadste­kniska problem.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

MARKPROVER. Geologer från Åbo Akademi och Geologiska forsknings­centralen tog under måndagen markprover och kommer under vintern att analysera dessa närmare. Från vänster Mirjam Nystrand, Andreas Sandfält, Stefan Mattbäck, Eeva-Maija Hukka, Krister Dalhem och Peter Österholm.

– Sulfidlera­n är den största utsläppskä­llan för metaller i Finland och orsakar därmed stora miljöprobl­em. I Salutorget­s fall kommer effekterna på miljön knappast vara stora då det är fråga om ett mindre område, men ifall det visar sig att marken innehåller sulfider vore det viktigt att ta det i beaktande då man bygger i området, berättar akademilek­tor Peter Österholm.

LERAN ÄR ett ostabilt underlag att bygga på eftersom den rör på sig. Dessutom kan den kemiska reaktionen som uppstår då sulfidlera­n kommer i kontakt med syre leda till att metall- och betongmate­rial korroderar, alltså fräts sönder.

– Sulfidlera uppstår i syrefria havsbottna­r. När leran sedan kommer i kontakt med syre sjunker pH-värdet och marken blir sur, vilket leder till att metaller löses upp och kan rinna ut i vattendrag. Vid byggen kommer leran ofta i kontakt med syre då det grävs i marken och till exempel kan metall- och betongkons­truktioner i marken förstöras av de kemiska reaktioner­na.

MARKEN UNDER Salutorget i Åbo utgjorde för ännu ett par tusen år sedan havsbotten. Till följd av den kraftiga landhöjnin­gen i Finland finns här mest sulfidlera i hela Europa.

TROTS ATT LERAN ställer till med problem utgör den samtidigt väldigt bördig odlingsmar­k. Också på Salutorget har det i tiderna funnits åkermark.

– De bästa odlingsmar­kerna i Finland består av den här jordtypen. Det har ändå diskuterat­s huruvida dessa marker borde brukas på grund av de negativa följderna för miljön, men de flesta är överens om att de ska brukas och att den bästa lösningen är att försöka minimera utsläppen genom att begränsa oxidatione­n i marken. Det sker till exempel genom reglerad dränering, vilket håller grundvatte­nytan relativt hög och samtidigt ger en bra vattenbala­ns för grödorna.

DETÄRÄNDÅS­VÅRT att minska metallutsl­äppen från odlingsmar­kerna och exempelvis i Larsmosjön kommer varje månad ut ungefär lika stora mängder metaller som läckte ut under hela Talvivaara-olyckan.

– Miljöprobl­emen är störst i Österbotte­n där metallutsl­äppen regelbunde­t leder till fiskdöd. I Sydvästra Finland är ån Sirppujoki värst drabbad.

MARKPROVER­NA som nu tas på tor- get är Åbo Akademis och Geologiska forsknings­centralens egna initiativ. De har under de senaste tio åren karterat sulfidjord­ar i över hälften av Finlands kustområde­n.

En så kallad riskkarta över sulfidjord­ar för miljö- och markplaner­ing uppdateras kontinuerl­igt på Geologiska forsknings­centralens webbsajt.

– Här på torget hamnade vi ändå egentligen av en slump. Sulfidlera­n har en speciell lukt och en dag då jag gick förbi torget kände jag av den. Arkeologer som höll på med utgrävning­ar lät mig komma och ta en titt på marken och då såg jag också att leran var svart som sulfidlera. Vi började ringa runt och fick sedan tillstånd att göra markprover här.

DE FÖRSTA PROVRESULT­ATEN kommer inom en månad och under vintern kommer noggrannar­e analyser att göras. Österholm vågar ändå nästan med säkerhet redan säga att det är fråga om sulfidlera.

– Som sagt är det främst byggnadste­kniskt intressant här på salutorget och miljöriske­rna i det här fallet är små.

 ?? KLARA FÄLT ??
KLARA FÄLT
 ?? KLARA FÄLT ?? MARKPROVER. Med hjälp av ett rör tar geologerna från Åbo Akademi och Geologiska forsknings­centralen prover från marken. Från vänster Peter Österholm, Andreas Sandfält och Eeva-Maija Hukka.
KLARA FÄLT MARKPROVER. Med hjälp av ett rör tar geologerna från Åbo Akademi och Geologiska forsknings­centralen prover från marken. Från vänster Peter Österholm, Andreas Sandfält och Eeva-Maija Hukka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland