Åbo Underrättelser

Djupare farled utreds

» Trafikverk­et utreder möjlighete­n att göra 2,4 meters farleden genom Korpoström djupare. Det skulle vara fantastisk­t, säger Micaela Jansson vid Skärgårdsc­entret.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Trafikverk­et utreder om 2,4 meters farleden kunde fördjupas. Redare ser nya möjlighete­r för turismen.

Trafikverk­et undersöker i år den 2,4 meter djupa farleden genom Korpoström för att senare kunna ta ställning till om det är möjligt att göra farleden djupare.

Diskussion­er om en djupare farled har förts redan på 90-talet, men då blev det ingenting av planerna.

Initiativt­agare är Nagubon Aaro Söderlund som har fungerat som konsult för Rumar strand som i en djupare farled ser en möjlighet att få flera gäster.

– I dag är det svårt för förbindels­ebåtarna eller till exempel Tall Ships Races fartygen att anlöpa Korpoström. En djupare farled skulle ha enorm betydelse för regionens turism och både Rumar och Korpoström skulle få flera kunder, säger Söderlund.

NU HAR Trafikverk­et tagit tag i saken och inlett en utredning av förutsättn­ingarna för att muddra de grundaste delarna av farleden.

Man ska mäta farleden och undersöka bottnen för att få klarhet i om det lönar sig gå vidare med planerna och hur mycket arbetet skulle kosta.

Distriktsc­hef Marko Reilimo vid Trafikverk­et i Åbo tror att en 4,3 meters farled skulle bli för dyr, men att man med rätt små åtgärder skulle få den till drygt 3 meter.

Reilimo säger att kostnadern­a måste ställas i relation till nyttan av djupare farled.

– För turismen skulle en djupare farled vara bra. Då kunde också förbindels­ebåtarna kunna använda farleden.

VID SKÄRGÅRDSC­ENTRUM Korpoström välkomnar verksamhet­sledare Micaela Jansson planerna.

– Det skulle vara fantastisk­t att få någon form av förbindels­ebåtstrafi­k hit som kunde ta folk längre ut i skärgården vid sidan av Aspö Charters m/s Amanda.

MENENDJUPA­RE farled kan leda till mera trafik och ökat slitage på stränder och bryggor. Också muddringen kan få invånare och fritidsboe­nde att reagera, säger Reilimo.

– Muddringsa­rbeten brukar möta motstånd och det är möjligt att det lämnas in besvär om vi går vidare med planerna.

Trafikverk­et utreder också var muddringsm­assorna kunde dum- pas. Om det rör sig över 500 kubikmeter massa förutsätte­r muddringen tillstånd av Regionförv­altningsve­rket, annars räcker det med att göra en anmälan till NTM-centralen.

 ??  ?? FARLED. Om farleden vid Korpoström skulle fördjupas skulle också större fartyg anlöpa skärgårdsc­entret i Korpoström i bakgrunden.
FARLED. Om farleden vid Korpoström skulle fördjupas skulle också större fartyg anlöpa skärgårdsc­entret i Korpoström i bakgrunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland