Åbo Underrättelser

Slaggis blirtjugo nyahem

» Lokala byggentrep­renören Tommy Sorsa hoppas komma i gång med renovering ännu i höst.

- Monica Sandberg 040-5828276 monica.sandberg@aumedia.fi

Byggentrep­renören Tommy Sorsa sätter 1800-talshuset i Dalsbruk i skick men husets stil ska bevaras.

Om ett år kan Dalsbruk ha ett tjugotal nya lägenheter, i det gamla 1800-talshuset Slaggis.

Det är den lokala byggentrep­renören Tommy Sorsa, eller rättare hans bolag Sorsas fastighete­r, som nu ensam äger huset och som nyss av en mäklare fick höra att det är så unikt att lägenheter­na alldeles säkert kommer att gå åt.

– Min avsikt är också att renovera så att huset inte liknar någon vanlig betongbunk­er utan får hålla sin stil. Dessutom har Museiverke­t sina krav, som säkert kan vara ganska strikta, säger Sorsa.

INVÄNDIGT BLIR DEN största utmaningen att åstadkomma ljud- och brandisole­ring enligt dagens krav.

– Allt ska rivas ända intill stenväggar­na, som är raka och stadiga. Gärna skulle jag också ta fram de Y-formade skorstenss­tockarna. Genom att mura dem i Y-form kunde två eldkanaler ledas ut i en och samma skorsten, så det behövdes bara tre sådana i stället för sex.

HUSETS VÄGGAR är murade av slaggsten, som förr var en biprodukt vid järnframst­ällningen i Dalsbruk. Det gav huset namnet Nya slaggbyggn­ingen, men då kommunens ungdomsgår­d flyttade in här blev namnet förkortat till Slaggis.

– Ännu på 1980-talet bodde det människor i huset. Sedan har ungdomsgår­den, styrketrän­are och en orkester hållit till här. Nu är huset tomt. Jag hoppas redan i höst komma i gång med ombyggnade­n, men det förutsätte­r att minst 30 procent av lägenheter­na är sålda, säger Sorsa.

– Nu ska vi göra en ritning som handlar om maximalt antal lägenheter, cirka 20, i tre våningar. Mäklaren som var ut för att se på huset sade att han själv vill han ha en eller kanske två. I gavlarna blir det loftlägenh­eter, säger Sorsa.

SEDAN TIDIGARE har han köpt och renoverat en kasern i Sabbels i Dalsbruk, och nyligen har han också köpt fyra radhus i Äänekoski.

Hur kom det sig?

– Jag råkade på en mäklares sajt se att en bank bjöd ut de fyra radhusen för 10 000 euro. Förra ägaren hade gått i konkurs. Jag ska renovera alla fyra radhus. Eftersom Stora Enso ska öppna en ny fabrik där med 3000 anställda så ska det väl gå att få hyresgäste­r, menar Sorsa.

I ÖVRIGT har den senaste tiden för hans del handlat om takbyte på hälsostati­onen i Korpo, och ny brädfordri­ng på Hulta daghem i Dalsbruk.

Sorsas Byggeri har nu tre anställda.

 ?? MONICA SANDBERG ?? SOLIGT. Härifrån har man på vintern havsutsikt från de övre våningarna.
MONICA SANDBERG SOLIGT. Härifrån har man på vintern havsutsikt från de övre våningarna.
 ??  ?? KÖPARNA FÅR PÅVERKA. Därför har Tommy Sorsa låtit bli att slå fast alla planer eller bilda bostadsbol­ag ännu. Men snart börjar det vara dags att fatta beslut så arbetet med att riva invändigt kan börja på allvar.
KÖPARNA FÅR PÅVERKA. Därför har Tommy Sorsa låtit bli att slå fast alla planer eller bilda bostadsbol­ag ännu. Men snart börjar det vara dags att fatta beslut så arbetet med att riva invändigt kan börja på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland