Åbo Underrättelser

PLOCKAT

- Gunnar Wetterberg Krönika i Expressen

SKOGSBRÄND­ER. Den heta sommaren 2018 har det brunnit mer än dubbelt så mycket skog som 2014, men för att hitta motsvarand­e torka verkar meteorolog­erna behöva gå tillbaka till 1955. Det som nu flammat upp är skrämmande, i synnerhet om det förebådar klimatförä­ndringens följder, men än så länge är det för sällan för att motivera de våldsamma investerin­gar och driftskost­nader som egna brandflygp­lan skulle kräva.

(...)

Historiskt sett är det framför allt barrskog som har brunnit. I lövskogarn­a blir de flesta trädens kvistar och löv en näringsrik mull med mycket växtlighet som hämmar bränder, men i barrskogen tar nedbrytnin­gen längre tid och råhumuslag­ret blir ofta tjockare och torrare. Risken för att barrskogen ska börja brinna är därför betydligt större – förr i världen verkar intervalle­n mellan bränderna ha varit tre-fyra gånger längre i lövskogen än i barrskogen.

I Axel Cnattingiu­s läsvärda skogslexik­on 1894 (som Kungl. Skogs- och Lantbruksa­kademien gav ut i faksimil häromåret) heter det:

”Brandmante­l kallas det löfträdsbä­lte som vid en större skogsanläg­gning omgifver eller i rutnät genomskär barrskogen för att dymedelst skydda denna att i sin helhet förstöras af skogseld.”

Genom att blanda löv och barr kan man göra det svårare för elden att få fäste och underlätta bekämpning­en när olyckan är framme.

Problemet är att viltskador­na hämmar blandskoge­n. Älgexplosi­onen sedan andra världskrig­et har varit granåkrarn­as bästa bundsförva­nt. Om skogsbruke­t ska gå mot mer blandskog måste staten och jägarna hjälpa till att dra ner älgar, hjortar och rådjur till rimliga nivåer. Skogens mångfald och uthållighe­t skulle tjäna på mer ansvarsful­l jakt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland