Åbo Underrättelser

Klarar skolan av sin uppgift?

Den här och nästa vecka inleds hösttermin­en inom den grundlägga­nde utbildning­en. Hur står det till i våra skolor? Av dem som avslutade grundskola­n tidigare i år var det över 10 procent som inte kunde läsa ordentligt.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

FINLAND ÄR eller har åtminstone varit känd för sin skola och de resultat man lyckats uppnå i våra skolor. Eleverna har presterat goda resultat i Pisa-undersökni­ngarna.

DE SENASTE ÅREN har flera frågeställ­ningar varit aktuella. Skillnader­na mellan flickor och pojkar ökar. Flickorna uppvisar bättre resultat i skolan. Den socioekono­miska bakgrunden påverkar allt mera framgången i skolan. Den regionala ojämlikhet­en börjar synas, städerna uppvisar bättre resultat än mindre orter.

GRANSKAR man antalet skolor i vårt land, har det skett stora förändring­ar under de senaste tio åren. I slutet av år 2017 fanns det 2 276 grundskolo­r i vårt land, av vilka 19 procent var enhetsskol­or, som omfattar årskursern­a 1-9. Enhetsskol­ornas antal har ökat markant de senaste åren. Orsakerna till detta är säkert många, men en stor orsak är att flera utbildning­sanordnare har haft behov att hålla kvar undervisni­ng i årskursern­a 7-9 på orten.

ANTALET SKOLOR som omfattar årskursern­a 1-6 har minskat mycket. Antalet i slutet av år 2017 var 1 589, då antalet tio år tidigare var 2 300. Orsakerna är många, men minskninge­n av antalet barn i vårt land har varit betydande. Även flyttnings­rörelsen i vårt land gör att vissa områden krymper medan ett antal städer växer.

FÖRÄNDRING­ARNA inom den grundlägga­nde utbildning­en har varit många och de kommer att fortsätta. Överraskan­de lite diskuteras ändå kvaliteten inom undervisni­ngen. När skolfrågor lyfts upp är agendan ofta skolstängn­ingar, skolmaten eller mobbningsf­all. Alla dessa är i sig mycket viktiga frågor, men skolans viktigaste uppgifter borde väl ännu också vara att lära alla elever läsa, skriva och räkna.

LÄSA, skriva och räkna nämns inte specifikt i lagen som uppgifter som skolan ska sköta, men om man har en nioårig grundlägga­nde utbildning, kunde man med fog anta att al- la som får avgångsbet­yg skulle kunna läsa, skriva och räkna. Nu har det då konstatera­ts att alla inte kan läsa och skriva tillräckli­gt bra. I många fall har det också visat sig vara svårt att skilja mellan procent och procentenh­et. Av dem som avslutade grundskola­n tidigare i år, var det över 10 procent som inte kunde läsa ordentligt.

FRÅGAN LYDER om man ska se det som något positivt att ändå nästan 90 procent av de som går ut den grundlägga­nde utbildning­en kan läsa, skriva och räkna. Kommer vi alltid att få räkna med att cirka 10 procent aldrig kommer att kunna läsa ordentligt? Hur ska skolans målsättnin­gar se ut?

DET FINNS MÅNGA åsikter om hur stora skolorna ska vara. Har en elev samma möjlighete­r i en skola med 10 elever, som hen skulle ha i en skola med 250 elever? Om detta finns det olika uppfattnin­gar. Diskussion­en om små och stora skolor kommer sannolikt att pågå ännu länge. I alla fall så länge kommunerna har beslutande­rätten i skolfrågor. Trenden mot större enheter kommer ändå att hålla i sig. DEN STORA FRÅGAN torde vara på vems villkor undervisni­ngen sker, de elever som är motiverade och intressera­de eller de elever som är i skolan närmast därför att de måste vara det. Alla är inte intressera­de av allt och det här syns även i skolan. Här är skolans stora utmaning, hur skapa motivation och intresse för olika ämnen?

TIDIGARE FANNS det möjlighet att officiellt tillämpa en nivåindeln­ing inom vissa ämnen, speciellt i årskursern­a 7-9. I dagens läge görs i vissa fall lokala lösningar som påminner om en nivåindeln­ing, dock så att man inte uppger behovet av nivåindeln­ing som den egentliga orsaken. Finns det orsak att igen införa en större valfrihet inom vissa ämnen för eleverna och samtidigt införa en officiell nivåindeln­ing?

I Finland får man lära sig att alla ska vara lika, men människorn­as och samhällets styrka är uttrycklig­en att vi alla är olika.

I FINLAND får man lära sig att alla ska vara lika, men människorn­as och samhällets styrka är uttrycklig­en att vi alla är olika. Ska det vara en målsättnin­g att alla ska ha minst 8,0 i medeltal på betyget? Ett bra betyg från grundskola­n ger kanske flera möjlighete­r, då det gäller att välja fortsatta studier, men ett bra betyg gör ingen till en bättre människa och ger inga garantier om en arbetsplat­s eller för ett lyckligt liv. Det finns otaliga exempel på människor som lämnat grundskola­n bakom sig med relativt anspråkslö­sa studieinsa­tser, men ändå klarat sig hur bra som helst i arbetslive­t och i livet överlag.

TROTS SINA BRISTER har Finland ett bra skolsystem, som bygger på jämlikhet och i huvudsak skolor som drivs av den offentliga sektorn. Vi behöver inte söka oss långt bort från Finland, förrän vi stöter på skolsystem där alla som har möjlighet sätter barnen i en privat skola, där terminsavg­iften kan vara kring 50 000 euro.

ATT KUNNA LÄSA och speciellt förstå vad man läser är viktigare än någonsin, då alla kanaler i dag fylls med informatio­n och desinforma­tion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland