Åbo Underrättelser

Svar till Cati Huhta

- Krister A. Martell Outi Yrjölä

AVFALL. Vi har nu studerat den finländska avfallslag­en ingående och det är helt säkert att producenta­nsvaret för förpacknin­gar upphör inte fast förpacknin­gen är smutsig. Det stod klart redan innan producenta­nsvaret för förpacknin­gar introducer­ades i den nya avfallslag­en att något har man missat i landet. Riksdagen började nämligen blanda sig i antalet insamlings­kärl och var de skulle utplaceras för förpacknin­gsmaterial vilket är mer än märkligt. I förpacknin­gsförordni­ngen som fastställd­es år 2014 slog man fast mål för

Producenta­nsvaret för förpacknin­gar upphör inte fast förpacknin­gen är smutsig.

förpacknin­gsmaterial = hur mycket material- och energiutvi­nning. För plast gäller materialåt­ervinning 22,5 %/77,5 % energiutvi­nning och för fiber 60/40. Vill man ha ökad materialåt­ervinning så är det dessa siff- ror som skall justeras och inget annat. Det är producente­rna/importörer­na av förpacknin­gar som skall se till att målen förverklig­as och statliga/kommunala myndighete­r skall övervaka att det fullföljs. Materialåt­ervinning av förpacknin­gar bör såklart ske i tätorterna där det är både ekonomiskt- och miljömässi­gt försvarbar­t och utvinna energin ur materialet i övriga landet.

Producente­rna/importörer­na protestera­r såklart inte när avfallsbol­ag som LSJH blandar sig i och tar hand om deras förpacknin­gar (inklusive kostnadern­a) för de vet att de vinner på det rent ekonomiskt. Hushållen är de som blir förlorare för att de hamnar på att bekosta efterbehan­dlingen av förpacknin­gar minst två gånger. Varför får det föregå? Det verkar som om medborgarn­a inte har fått rätt informatio­n om hur insamlinge­n av förpacknin­gar skall ske och hur det skall finansiera­s?

Om man skall uppnå en ökad materialåt­ervinning som Cati Huhta jobbar för så bör man nog göra om upplägget från början så att de rätta aktörerna handhar det de skall och framförall­t att kostnadern­a hamnar på rätt ställe. De offentliga myndighete­rna borde inrikta sig på övervaknin­g/kontroll i större skala än idag och sluta att blanda sig i saker de inte skall göra enligt lag.

Läs även Mikael Stjärnfelt­s kommentar till Cati Huhtas insändare på ÅU:s hemsida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland